Közélet

Hidegháború a többség és a romák között - Ennél is van lejjebb Kállai szerint

A hidegháborúhoz hasonló állapot alakult ki Magyarországon a többségi társadalom és a roma kisebbség között, de még ennél is van lejjebb - mondta Kállai Ernő. A kisebbségi ombudsman a szombati Népszavának nyilatkozva arról is beszélt, hogy nemzeti csúcsot kellene tartani a problémák megoldására. Az ombudsman szerint elképzelhető, hogy az utóbbi hónapokban történt gyilkosságok nem is etnikai színezetűek, és csak attól váltak azzá, hogy nem lehet tudni, miért pont a cigányokat bántották, és miért pont így. Kállai Ernő szerint a roma közösségnek egyetlen esélye van a túlélésre, az, ha a gyerekeket mindenáron az iskolában tartják.

Akkor is, ha megalázzák, akkor is, ha szegregálják őket. A felnőttek már közmunkákkal fogják eltölteni az életüket, ha csak nem történik valami csoda a politikai elitben és nem találnak ki egy zseniális programot. De ez nyilván illúzió - tette hozzá.

"A hidegháborúhoz hasonló állapot alakult ki, mindenki gyanakszik mindenkire, mindenki utál mindenkit, és senki sem tudja, mi miért történik. (...) Ennél is van lejjebb persze, lehet tömeggyilkosságokat elkövetni, de nem kéne" - mondta az országgyűlési biztos. Hozzátette: nem akar etnikai háborút jósolni.

A biztos szerint a parlamenti pártok kezdeményezésére lenne szükség a problémák megoldására, lehetne nemzeti csúcsot is tartani a kérdésben.

háború kisebbség roma kállai ernő ombudsman
Kapcsolódó cikkek