Közélet

Horn: "Ha van, amire okkal büszkék lehetnek a liberálisok…"

Ha van, amire okkal büszkék lehetnek a liberálisok: az oktatásban e téren elért sikereikre. A deszegregációért, az egyenlő esélyekért és az egyenlő bánásmódért, összességében tehát a roma gyerekek életesélyeinek kiegyenlítéséért valóban sokat tett Magyar Bálint tárcája (azóta mindezen eredmények csendes visszafaragásán munkálkodik szocialista utódja) – írja a Népszabadságban Horn Gábor.

Megyei rendőrkapitány, polgármesterek cigányoznak, miniszter beszél cigánybűnözésről, a mindent átitató előítéletektől egyre rosszabb mindennapokban mind távolabb kerülünk a lehetséges kiút fellelésétől. Üdítő kivételként, főhajtással kell üdvözölni a veszprémi polgármestert, aki egy tragikus pillanatban is tisztességgel, méltósággal beszél, mert bizony nem ez ma a norma – írja az SZDSZ országgyűlési képviselője a Népszabadságban.

Az elmúlt tíz év alatt százhúsz milliárd forintot költöttünk a különböző esélykiegyenlítő, felzárkóztató programokra. Talán sokak számára igen nagynak tűnik ez a szám, holott az eredményeket látva inkább azt mondhatjuk, bár számos más probléma is van, a forrás sem volt elégséges. Ráadásul a megszorítások idején - miként most is - az önkormányzatok jellemzően az efféle kiadásokat nyesik le sajnos.

Horn Gábor szerint a különféle bűncselekmények, különösképp a veszprémi tragédia, a kiváló sportemberek tragikus halála kapcsán megjelenő értelmezések és gyűlölködő hangok arra hívják fel a figyelmet, hogy az előítéletek és a belőlük táplálkozó indulatok egyre erősebbek. Amikor egy nemzetközi dzsesszfesztiválon révületbe esünk Szakcsi vagy Babos fantasztikus muzsikájától, büszkék vagyunk a magyar kultúra jeleseire, és senkinek nem jut eszébe cigányozni, azaz megkülönböztetni őket magunktól. Jó volna, ha ez lenne a szürke hétköznapok jellemzője is.

Ezzel szemben azt tapasztaljuk, hogy kezd a szókincsünkbe beépülni a cigánybűnözés kifejezés. Már nem a politikai szélek sajátja, hanem a magukat néppártként meghatározó és valódi relevanciával bíró politikai erők beszélnek a cigányok által elkövetett bűncselekményekről.

Nem az etnicizmus szalonképessé válása hoz megoldást, ez súlyos veszély az egész társadalomra. A megoldás az, ha hozzáférhetővé tesszük azt a kultúrát és ismeretanyagot a roma gyerekeknek, amelynek jóvoltából öntudatos, saját kultúrájukra büszke cigány fiatalok lesznek, akik saját értékeiket ismerve, magukkal kibékülve képesek befogadni más kulturális normákat és értékeket is, és piacképes tudással rendelkeznek.

Ha a felnövekvő roma nemzedéknek nem sűrűsödő előítéleteket és kilátástalan nyomort, hanem odafigyelést, tanulási esélyeket tudunk biztosítani a mostaninál sokkal nagyobb mértékben, akkor van csak esély a pozitív megoldásra – zárul a képviselő cikke.

Magyar Bálint Veszprém SZDSZ cigány szegregáció roma oktatás horn rendőr
Kapcsolódó cikkek