Közélet

Izrael titkos küldetésben szabotálja az iráni atomprogramot a Daily Telegraph szerint

A brit lap titkosszolgálati szakértők és CIA ügynökök információi alapján közölte: Izrael szabotázs akció folytat Iránban, amelynek lényege, hogy észrevétlenül késleltessék az ország atomprogramjának fejlődését.

"A szabotázst úgy szervezik meg, hogy rendkívül lassú legyen és az irániak ne vegyék észre, mit történik" – idézi a Reuters a Daily Telegraph által megkérdezett CIA ügynököt. A brit lap információi szerint az akció célja a késleltetés addig, amíg valamilyen megoldást nem találnak az atomkérdésre. A titkos program állítólag Obama megválasztása óta nagyobb lendületet vett, mivel az új amerikai elnök elődjénél diplomatikusabb megközelítést alkalmaz Iránnal szemben.

Ehud Olmert szóvivője az értesülésekkel kapcsolatban annyit mondott: nem szokásuk kommentálni az ilyen információkat sem most, sem más helyzetben. Az állítólagos szabotázs akció létezését támaszthatja alá Ardeshire Hassanpour iráni atomtudós halála – a hivatalos jelentés szerint a férfi otthonában, gázmérgezés következtében hunyt el.

A Meepas elemző csoport szerint emellett Iránnak hibás alkatrészeket adnak el a nemzetközi piacon. Már megkísérelték a Natanzban található urándúsító központ elektromos ellátásának megszűntetését is. Meir Javendafar szerint számtalan titkosszolgálat vesz részt a szabotázsban: az izraeliek mellett amerikai és európai szervezetek is dolgoznak Iránban.

Obama Izrael olmert CIA Irán titkosszolgálat atomfegyver
Kapcsolódó cikkek