Közélet

Kállai: a rendőrség agonizál, a miskolci ügy a szélsőjobb győzelmét hozta

A politika kivonult a cigányügyből, a roma elit túlságosan gyenge, a rendőrség agonizál – mondta a Népszabadságnak adott interjújában Kállai Ernő, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. A miskolci botrány szerinte végül a szélsőjobb látványos győzelmét hozta.

Megnyugodva hallottam, hogy a rendészeti miniszter utasítására az országos főkapitány vizsgálat indított, a miskolci kapitányt más beosztásba helyezték. Úgy látszott, az ügy halad a maga útján, ahogyan kell. Ahogyan normális. Azután nehezen akartam elhinni, hogy ennyire gyorsan, egyik napról a másikra – mondta a Népszabadságnak Kállai Ernő a miskolci rendőrkapitány ügyével kapcsolatban.

A kisebbségi jogok országgyűlési biztosa leszögezte: a kapitány szerint az elmúlt hónapokban Miskolcon kizárólag cigányok raboltak, és fölöttébb kérdéses, hogy együtt lehet-e velük élni. Veszélyes mentalitás. Esetleg a rendőrök a jövőben csak a cigányok között fogják keresni a bűnözőket? Hisz minek máshol, ha az összes bűncselekményt ők követik el. A kapitány állításának valóságtartalmát még csak ellenőrizni sem lehet mert a rendőrség nem vezethet származási nyilvántartást.

Mint mondja, fogalmam sincs, hogy milyen szankció lett volna indokolt a miskolci kapitánnyal szemben, de az biztos: a nagy nyilvánosság előtt mindenképpen egyértelművé kellett volna tenni, hogy egy rendőrségi tisztviselőnek nem szabad így gondolkodnia. Abból, ami e helyett történt, számára úgy tűnik, hogy az agonizáló rendőrség egyik utolsó, összeomlás előtti stációjának vagyunk a tanúi.

kisebbségi jogok országgyűlési biztosa ombudsman Miskolc rendőrkapitány
Kapcsolódó cikkek