Közélet

"Kemény, gonosz, mocskos munka" - Atomtámadástól tart Cheney

A volt alelnök kiállt a Bush-kormányzat Guantanamóval kapcsolatos döntése mellett és leszögezte: nagy a valószínűsége annak, hogy a következő években katasztrofális hatású nukleáris- vagy atomtámadást indítanak az Egyesült Államok ellen.

Dick Cheney szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a terroristák a következő években pusztító erejű biológiai- vagy atomtámadást indítanak az Egyesült Államok ellen és a sikerük esélyét az Obama-kormány döntései csak növelik – idézi a volt alelnököt a Politico.

"Amikor az emberek jobban el vannak foglalva azzal, hogy egy al-Kaida terrorista jogait ismertessék, mint azzal, hogy megvédjék az amerikaiakat olyan ellenfelektől, akik bármire képesek a gyilkolásért, akkor aggódom" – közölte Cheney, aki továbbra is kitart a guantanamói fogolytábor mellett. Szerinte a táborból szabadon engedett foglyok 11-12 százaléka ismét terrorcsoportokhoz csatlakozott.

A volt alelnök szerint a jelenleg is a börtönben lévő mintegy kétszáz gyanúsított keményvonalas terrorista, aki sokkal elszántabb a korábban szabadlábra helyezett társainál. Cheney aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Obama-kormány elhamarkodottan, "kampány retorikát" alkalmazva kezeli a terrorizmus kérdését és hibát követ el, amikor az egyszerű bűnelkövetőket megillető eljárás jogát megadja nekik. Ezt Cheney az új adminisztráció naivitásának tudja be, holott – mint mondja – Amerikát tisztelni kell, nem szeretni, az országnak néha ellentmondásos döntéseket kell meghoznia.

"Az ország biztonságának megőrzése kemény, gonosz, mocskos munka. Ezek gonosz emberek és nem azzal fogjuk megnyerni a csatát, hogy odafordítjuk a másik orcánkat is". A volt alelnök hisz abban, hogy az általa szorgalmazott, jogvédő szervezetek által kínzásnak tartott vallatási módszerekről bebizonyosodik, hogy segítettek megakadályozni a szeptember 11-hez hasonló terrortámadásokat.

atomtámadás terrorista al-kaida Guantanamo cheney Bush
Kapcsolódó cikkek