Közélet

Medgyessy Péter kádári pénzköltése, de szórta Gyurcsány is - Tölgyessy hideg polgárháborút emleget

Magyarországon hideg polgárháború dúl, ami már 1989-ben elkezdődött, és 1990-ben, a taxisblokád idején csúcsosodott ki - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Mindkét oldalról az értelmiség indított, Csurka István az "aki magyar, velünk tart!" jelszóval, Tamás Gáspár Miklós pedig azzal, hogy ha nem az SZDSZ nyer, Magyarországból Mucsa lesz.

Ezek a törésvonalak minden kezdődő demokráciában kialakultak a két világháború között, hol hideg, hol meleg polgárháborúval, ám a középre húzás szándéka és a gazdasági sikerek végül képesek voltak valamennyire betemetni az árkokat.

Magyarországon egyik sincs meg, így aztán az alkotmányjogász szerint tökéletes táptalaja marad a gyűlölködésnek. Amikor az SZDSZ kádári baloldalhoz közeledése után a Fidesz elindult a jobboldal felé, minden fenntartás nélkül elfogadta annak összes ítéletét a baloldalra nézve, és ezzel egy időben elkezdődött Orbán Viktor démonizálása is - mondja az alkotmányjogász.

Medgyessy Péter kádári módon elkezdett pénzköltése után Gyurcsány Ferenc megpróbálta ugyan érzelmi közösséggé szervezni az MSZP-t, ám hamar rájött arra, hogy ez kevés, ő is elkezdte a pénzt szórni, miközben a baloldal egyre azt hajtogatja, hogy a jobboldal már-már az államcsínyig elmegy a hatalom megszerzéséért.

Mivel mindkét oldal azt képzeli, hogy hosszú távon be tudja betonozni magát, nem is hajlandó tudomásul venni a váltógazdálkodás rendszerét, logikáját, és nem is hajlandó ennek megfelelően kormányozni. Miközben pedig az átlagember már undorodik az egésztől, elmegy szavazni, a hideg polgárháborúnak ugyanis óriási mozgósító ereje van, megragadja a szavazók fantáziáját, amit az is jelez, hogy egyre többen mennek el szavazni, ki lelkesebben, ki kevésbé lelkesen - hívja fel a figyelmet Tölgyessy, aki közeledésre egyelőre nem lát semmiféle lehetőséget.

Csurka István medgyessy Orbán Viktor Tölgyessy
Kapcsolódó cikkek