Közélet

Nagy pártok a kampányköltségek csökkentéséről

A közelgő EP-választások apropóján a pártok kampányköltségeinek csökkentése érdekében csütörtökön ötpárti egyeztetést tartottak a frakciók.

A Fidesz kezdeményezésére létrejött találkozóra az ellenzéki párt ötpontos javaslatcsomaggal érkezett.

A Fidesz javaslatai:

1. Kampányszámla bevezetése a kiadások átláthatósága érdekében, amelyet az Állami Számvevőszék vizsgálna.

2. Kampányidőszak limitálása: az EP-választásokra jelenleg hatályos 72 helyett 30 napban, ezzel a kiadások csökkenhetnének.

3. A kereskedelmi médiumokban ne legyenek politikai hirdetések, mert ez a pártok kampányköltségeinek legdrágább eleme. Csak közmédiumokban legyenek reklámok és hirdetések, ezáltal jelentősen mérsékelhetők a kiadások.

4. Legyen 100 millió forint az EP-választások kampányköltségeinek összegbeli határa, a pártok állami támogatása nem növekedhet.

5. Kormánystop intézményének bevezetése: a kormányzati, önkormányzati, illetve állami intézmények ne adhassanak föl tájékoztató hirdetéseket, s ne folytathassanak közpénzből finanszírozott pártkampányokat az EP-választások előtt.

Egységes egyetértés volt a pártok között, hogy a kampányfinanszírozásról való megállapodás esetén törvényi szabályozásban gondolkodunk, ehhez egy hónapon belül szeretnénk megegyezni – közölte a megbeszélést követően Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója. Az alapokban egyetértettünk, azonban a számokban lesz még vita – tette hozzá. Úgy véli, a Fidesz álláspontja egyértelmű: a pártok állami támogatása ne növekedjen, emellett a kampánykiadások csökkenjenek.

A Fidesz által felvetett javaslatok mindegyike szerepel a parlament előtt lévő párt- és kampányfinanszírozási törvénytervezetben, amely az általános országgyűlési választásokról szól – nyilatkozott a VGO-nak Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója. Mi örömmel visszavonjuk előterjesztőként ezt a tervezetet, s azt javasoljuk, a házszabálytól való eltéréssel fogadják ezt el a pártok – tette hozzá. Tóbiás szerint a törvény egyaránt vonatkozna az EP-, illetve a parlamenti választások kampányaira is, mert fontos az ellenőrzések átalakítása és az átláthatóság növelése. 

A kérdésről először két hete konzultált az öt párt, hamarosan ismét leülnek egyeztetni. A csütörtöki megbeszélésen Nyitrai és Tóbiás mellett részt vett Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese, valamint Böhm András SZDSZ-es, illetve Rubovszky György KDNP-s képviselők.

EP-választások kampányfinanszírozás MSZP Tóbiás József Fidesz Nyitrai Zsolt
Kapcsolódó cikkek