Közélet

Szlovén vétók - Veszélyben a horvát csatlakozás?

A Horvátország és az Európai Unió között zajló csatlakozási tárgyalások idei lezárását veszélyezteti a Szlovéniával folytatott határvita. Erre Olli Rehn bővítési biztos hívta fel a figyelmet újra, miután Ljubljana egy sor tárgyalási fejezet lezárásánál élt vétójogával.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy országa 2009 végéig szeretné befejezni a csatlakozási tárgyalásokat. Korábban Stjepan Mesic horvát államfő hasonlóan nyilatkozott. A Reuters szerint emlékeztetett arra, hogy Zágráb a tárgyalásokat az EU-val folytatja, a dolga az, hogy megfeleljen az uniós elvárásoknak, s Szlovénia akadályozza a megállapodás elérését.

A Pirani-öböl térségéhez kapcsolódik a határvita, amely a délszláv háború kirobbanása óta teherként nehezedik a horvát-szlovén kapcsolatokra. Ljubljana azzal vádolja Horvátországot, hogy jogtalanul birtokol egy darabot az adriai partszakaszból a szlovén Piran falu közelében. Ezzel szemben Zágráb minden lehetséges fórumon azt hangoztatja, hogy aláveti magát a Nemzetközi Bíróság döntésének a kérdésben, bármi is legyen az. Horvátország ezen felül visszautasította azokat a vádakat is, melyek szerint akadályoznák a szlovén hajók nemzetközi vizekre való kihajózását.

Az Európai Bizottság már szakértői csoport felállítását is felajánlotta, hogy közvetítsen a felek között. Ha ez eredménnyel jár, és ha Horvátország végrehajtja a szükséges reformokat a bűnözés és a korrupció elleni harcban, valamint hajóépítő ipara átalakításában, akkor lehetséges a csatlakozási tárgyalások lezárása az év végére - idézte az FT.com az uniós bővítési biztost.

Szlovénia Horvátország sanader horvát határvita mesic pirani-öböl
Kapcsolódó cikkek