Közélet

Tarjányi: Gondolja meg a rendőrség, miért nincs roma hírforrása

Tarjányi Péter rendőrségi szakértő a tatárszentgyörgyi tragédiával kapcsolatban elmondta: Akik az elmúlt hónapok szörnyűségeit elkövették, alaposan felderítették a terepet, és rendszerint a romák lakta településrészt övező erős-bokros területen keresztül közelítették meg a cigánytelepet.

Kell lennie "egy közös pontnak" az elmúlt hónapokban különböző, egymástól távoli cigánytelepeken végrehajtott fegyveres, Molotov-koktélos támadásai között Elképzelhetetlen, hogy két-három vagy akárhány ember autóba ül, és elindul, bele a világba, egy vadászpuskával és néhány Molotov-koktéllal a csomagtartóban, majd egy hirtelen elhatározástól vezérelve lecsapnak egy éppen útjukba eső cigánytelepen – mondta a Népszabadságnak Tarjányi Péter rendőrségi szakértő.

Tarjányi hangsúlyozta: amíg a fegyverszakértő ki nem mondta, hogy ugyanazt a vadászpuskát használták valamennyi támadáskor, nem szabad sorozatügyként kezelni a különböző eseteket. Nem zárható ki ugyanis, hogy más és más, egymást nem ismerő elkövetők hajtották végre a támadásokat, akik csak másolták egymás "cselekményét". Akárkik is, azzal, amit eddig tettek, központi belpolitikai kérdéssé tették a közbiztonság ügyét. Ha záros határidőn belül nem sikerül eredményt felmutatnia a rendőrségnek, ha esetleg újabb támadások történnek - s ebben más, nevük elhallgatását kérő szakértők is osztják Tarjányi véleményét -, az nemcsak a rendőri vezetés, de a szaktárca vezetőjének a székébe is kerülhet.

Hatalmas szerencse kell a tettesek elfogásához, és persze sok munka - folytatta Tarjányi, aki egykor, rendőrként számtalan nyílt és titkos akcióban vett részt. - A helyszíni szemlét elrontották, pedig a helyszínek általában igen beszédesek.

Véleménye szerint nem ötvenfős csoportot kell felállítani, hanem 200-300 nyomozót kell azonnal ráállítani az ügyre. A szó szoros értelmében országos hajtóvadászatot kell indítani a tettesek felkutatására - folytatta.  Ha közvetlenül a bűntény után nem hallgatják ki az összes benzinkutast a környéken, az összes vadászt, aki a támadások időpontjában a tetthelyek közelében lesben állt, akkor minden elveszett. Meg lehet vizsgálni a térségben működő térfigyelő kamerák felvételeit, ellenőrizhető, hogy hány mobiltelefon működött a környéken, de ez sziszifuszi munka, és kétséges, hogy hoz-e eredményt. Tarjányi szerint a rendőrségnek el kell gondolkodnia, miért nincsenek hírforrásai a romák körében.

rendőrség cigány Tatárszentgyörgy letartóztat roma Tarjányi támad fegyverszakértő molotov-koktél
Kapcsolódó cikkek