Közélet

A Fehér Ház tudta, hogy a CIA kínozza a foglyokat

A Nemzetközi Vöröskereszt 2007-ben készített jelentéseket arról, hogy kínozzák és fosztják meg emberi méltóságuktól a hadifoglyokat Guantanamóban. A Washington Post értesülései szerint a titkos jelentéseket mind a CIA, mind a Fehér Ház vezetése ismerte.

A Vöröskereszt tizennégy, a CIA által "nagy értékűnek" tartott fogoly sorsáról készített jelentést, miután 2006-ban átszállították őket a guantanamói fogolytáborba. A dokumentumok az emberi méltóság megsértéséről, kegyetlen bánásmódról írnak. Eszerint a fogvatartottakat alvásmegvonással, rendkívüli hőmérsékletekkel, veréssel és szimulált vízbefojtással kínozták – idézi a Washington Post értesüléseit a Reuters.

A lap szerint bár a foglyokkal szembeni kegyetlen bánásmódról több jelentés született, a Vöröskereszt dokumentációja a legtekintélyesebb irat, amely jogi környezetben alkalmazza a kínzás kifejezést. A lap úgy tudja: a most nyilvánosságra került dokumentumból legalább öt példányt eljuttattak a CIA és a Fehér Ház vezetéséhez még 2007-ben.

kínoz kínzás Guantanamo Fehér Ház CIA vöröskereszt fogoly
Kapcsolódó cikkek