Közélet

"A gazdasági problémák felszínre hozzák a lappangó indulatokat"

A gazdasági válság eltereli a figyelmet a kisebbségi jogokról, így a kisebbségek szükségletei lekerülnek a napirendről. Ennél nagyobb baj, hogy a gazdasági problémák felszínre hozhatják a többségben lappangó előítéleteket, és felesősíthetik az idegenellenes indulatokat – állítja Will Kymlicka, politikai filozófus Magyar Narancsban.

A professzor szerint a gazdaság zuhanása a történelem folyamán többször is együtt járt a bűnbakkereséssel, ennek ellenére nem elkerülhetetlen, hogy újra megtörténjen.

A szakemeber a „cigánybűnözés” fogalomalkotással kapcsolatban elmondta: Kanadában még a multikulturalizmus támogatói között is gyakoriak a viták arról, hogy a rendőrség rögzítse-e, hogy az elkövetők milyen etnikumhoz tartoznak, vagy létesítsen-e munkacsoportokat, amelyek külön kisebbségekkel foglalkoznak.

Szerinte a megbízhatóbb statisztikák léte segíti a kormányzatot, hogy hatásosabb vezérelveket alkosson. Ám elengedhetetlen, hogy az állampolgárok bízzanak abban, hogy a rendőrök megfelelően rögzítik az adatokat, a sajtó pedig nem szencázióhajhász módon tálalja őket.

cigánybűnözés kisebbségi jogok
Kapcsolódó cikkek