Közélet

A kormányzást ne áldozzák fel a választási küzdelmek oltárán - A német pártelnök "nekiment" Merkelnek

Franz Müntefering, a német szociáldemokrata párt (SPD) elnöke a Bild bulvárlapnak adott interjújában keményen nekiment Angela Merkelnek (CDU) - majd kifejtette, visszavágyja Gerhard Schrödert kancellárnak.

Hiába kérte Horst Köhler államfő a nagykoalíciótól, hogy a kormányzást ne áldozzák fel a választási küzdelmek oltárán, a béke csak órákig tartott - kezdi vezércikkét a Spiegel Online.

Az említett interjúban Müntefering keményen bírálja a jelenlegi kancellárt: szerinte többször is előfordult, hogy az elmúlt hetekben Merkel "nem tudott, vagy nem akart" megállapodásokat betartani, és számára gyakran nem az ország sikere volt az elsődleges. Nem úgy, mint Schrödernek, annak idején.

Müntefering vádjait a legutóbbi munkaközvetítői reform, illetve az adóvisszaélési intézkedések kapcsán fogalmazta meg. "Egy így nem megy, Merkel asszony. Amit nemzetközileg megkövetelünk, nemzeti szinten is meg kell valósítani."

Schröder iránt érzett nosztalgiáját a pártelnök hosszasan fejtegette az interjúban. "Ha [Schröder] valamilyen ügyről meg volt győződve, akkor küzdött érte - a hatalom megtartására való tekintet nélkül. Számára az első az ország volt. Ez hiányzik Merkelnél." Müntefering azt mondta, Merkel szorult helyzetben akár saját elképzelése ellen is képes letenni a voksát - ami nem felel meg kancellári szerepének.

A liberális párt (FDP) vezetője, Guido Westerwelle által felvetett előrehozott választás ötletét elutasította - szerinte az csak egy trükk, amivel a párt jelenlegi kiugró támogatását akarja kihasználni. Az SPD-vezér azonban meg van győződve, a szeptemberi választásokon nem szerez többséget a CDU-FDP szövetség.

hatalom SPD schröder CDU müntefering Merkel köhler előrehozott választás fdp
Kapcsolódó cikkek