Közélet

Akad olyan SZDSZ-es, akinek Takács is megfelel

Sándor Klára nem ért egyet az SZDSZ ügyvivői testületének döntésével, amellyel elutasították Takács János miniszterelnökké jelölését. Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes szerint Sándor Klárának lehetősége lett volna, hogy az ügyvivői testület ülésén mondja el véleményét.

Gusztos egy nyilatkozatában kijelentette: véleménye szerint az a döntés, hogy Bokros Lajost javasolták miniszterelnöknek a csütörtöki nap híreit követően, visszaadja a kormányfőjelölt-keresés komolyságát - ídézi a Távirati Iroda értesülését a bama.hu.

Sándor Klára pénteken az MTI-vel közölte, hogy az ügyvivői testület ülésén megszületett véleménynek ő éppen az ellenkezőjét fejtette volna ki, mert meglátása szerint Takács János, a szocialisták jelöltje korábban azt a programot adta elő, amit az SZDSZ évek óta képvisel.

Magyarázatként hozzátette: program alatt azt érti, hogy az Electrolux magyarországi vezérigazgatója az utóbbi  években olyan nyilatkozatokat tett az adóegyszerűsítésről, a reformok szükségességéről, az eurózónához való csatlakozás szükségességéről, amelyek nagyon közel állnak az SZDSZ által képviseltekhez.

A politikus elmondta, hogy az ülésen nem tudott részt venni; bár a frakciótagokat is meghívták, ők nem szavazhattak.

Sándor Klára hangot adott annak a reményének, hogy a szabad demokraták frakciója elé kerül az ügy: mint mondta, azt várja a  frakcióvezetőtől, hogy a képviselőcsoport elé viszi Takács jelölését. Hozzátette: azt is reméli, hogy a képviselőcsoport támogatni fogja a jelölést.

Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy az ügyvivő testület pénteki ülésére a frakciótagok is meghívást kaptak, és ott Sándor Klárának is lehetősége lett volna, hogy elmondja a véleményét, ahogy azt több képviselő meg is tette. A politikus úgy fogalmazott: az ügyvivői testület, amelynek több parlamenti képviselő is tagja, meglehetősen nagy többséggel hozta meg döntését. Nem gondolja, hogy a testület döntése után az országgyűlési képviselőcsoport elé kerülne Takács János jelölésének ügye.

Az SZDSZ ügyvivői testülete pénteken úgy döntött, hogy nem támogatják a szocialisták új jelöltjét. A két párt egyeztetése után jelentette be Fodor Gábor, hogy a liberálisok Bokros Lajost támogatnák.

SZDSZ kormányfő Takács János Sándor Klára ügyvivő testület Gusztos Péter Electrolux
Kapcsolódó cikkek