Közélet

Az államtitkár visszahozná a járásokat

Jauernik István javaslata az ő szakmai meggyőződésén alapul, az önkormányzati tárca még nem foglalt róla állást

"A korábbi járások nagyságának nagyjából megfelelő, erős, komoly hatáskörökkel rendelkező kisközépszintű önkormányzatokat kellene létrehozni Magyarországon" – mondta el a Vgo-nak Jauernik István.

Az Önkormányzati Minisztérium államtitkára ezt a véleményét már korábban is hangoztatta, legutóbb a hétvégén Rákóczifalván beszélt erről a Szükség van-e az önkormányzatokra? című konferencián. A szocialista politikus felvetésének eddig nem sok visszhangja volt, holott az elképzelése mindenképp radikális újdonságnak számít.

Ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – ez a modell nem szerepel egyetlen hivatalos tárgyalás napirendjén sem – így nem foglalkozik vele például a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fóruma sem –, legfeljebb különböző kutatóműhelyekben elemezhetik. Jauernik István azt is kijelentette, a javaslat az ő szakmai meggyőződésén alapul, a tárca még nem foglalt állást ebben a kérdésben.

Az államtitkár úgy véli, a jelenlegi önkormányzati rendszer igazságtalan és rossz hatásfokkal működik, hiszen a közszolgáltatásokból, -javakból eltérő módon és mértékben részesülnek a települések. Ezért a finanszírozás mellett a feladatmegosztást is át kellene gondolni. Az új kisközépszintű önkormányzatokhoz kellene delegálni a települések több feladatát, mint például a közoktatást vagy az alapfokú egészségügyi ellátást. Mintegy 400-500 ilyen önkormányzati szintre lenne szükség. Jauernik elképzelése szerint a településeknek lenne saját költségvetésük, ám ez a büdzsé nem önálló lenne, hanem a járási szintű költségvetéshez tartoznának.

A települések polgármesterei, a képviselők nem főállásban, hanem tiszteletdíjért végeznék a munkájukat. S feladatuk többek között a helyi közszolgáltatások, a közösségi élet, a civil szerveződések működésének elősegítése lenne, az igazán komoly döntéseket a kisközépszinten hoznák meg.

önkormányzati reform államtitkár jauernik istván járások
Kapcsolódó cikkek