Közélet

Az SZDSZ nélkül "nyomná át" Glatzot az MSZP - írja a Népszabadság

Az Népszabadság az MSZP elnökségéből érkező forrásaira hivatkozva azt írja: elképzelhető, hogy amennyiben a tárgyalások az SZDSZ-szel nem vezetnek eredményre, a szocialisták a szabad demokraták nélkül is készek "nekivágni" a bizalmatlansági indítványnak.

Miután ugyanis a költségvetés végszavazásánál kiderült, hogy az MSZP a függetlenekkel is képes (törékeny) többséget szerezni, Glatz Ferenc jelölését például megkísérelnék a liberálisok nélkül is keresztülvinni. Glatz indítása azért okozhat problémát, különösen ilyen sérülékeny forgatókönyv esetén – írja a Népszabadság MSZP elnökségi forrásokra hivatkozva.

A volt MTA-elnököt ugyanis a szocialista frakciótagok egy része is bizonyosan elutasítja; bár Sólyom László államfő kiállása az előre hozott választások mellett újra (sértett) egységbe kovácsolhatja a képviselőcsoportot. A kalkulációkban benne van, hogy az SZDSZ helyett az MDF is támogathatná az akadémikus megválasztását, a szocialisták szerint az MDF-frakció feloszlása után "könnyebben lehet magányos voksokat levadászni".

A fórumosok ugyanakkor mindhárom jelöltet készek támogatni, csakhogy számukra elsődlegesen a program, nem pedig a személy, s ha a szabad demokraták egyöntetűen nemet mondanak, a szocialista jelölt kemény próba elé néz. Sokan az államfőválasztás körülményeire emlékeztetve intik óvatosságra az MSZP képviselőcsoportját.

miniszterelnök bizalmatlanság SZDSZ MSZP elnökségi Glatz
Kapcsolódó cikkek