Közélet

Bauer: A szocialista orvoslobbi az orvosi elitet képviselte

Bauer Tamás szerint a szocialisták rövid távú, egyensúlyjavító megszorító intézkedésekre mindig készek, olyan hosszú távú szerkezeti reformokra azonban, amelyek az egyes területek erős lobbijával állítaná őket szembe, nem.

Hajlandóak voltak a vizitdíj megszavazására, amely a betegektől vesz el pénzt, de nem voltak hajlandók az egészségbiztosítók reformjára, ami az orvosi lobbi érdekeit sérti. Ha nagyon durván akarok fogalmazni, akkor Molnár Lajos és Horváth Ágnes a betegeket képviselte, a szocialista orvoslobbi pedig – csakúgy, mint a fideszes – az orvosi elitet – fogalmazott a Népszavának adott interjújában Bauer Tamás.

Amikor 2007 nyarán az MSZP-frakció bejelentette, hogy nincs ingatlanadó – és nem a miniszter vagy a pénzügyminiszter jelentette be, hanem a párt költségvetési munkacsoportjának egyik vezetője –, akkor világossá vált, hogy a szocialista frakció azt mondta a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek: nincs tovább.

A volt SZDSZ-es képviselő szerint a válság és a romakérdés katasztrofális kiéleződése természetesen nem teljesen független egymástól, hiszen nagyon rossz a társadalmi közhangulat. Az ország gazdasági válsága jelentős részben a magyar politikai osztály elmúlt tízéves teljesítményének tudható be, és ezt az emberek is érzik. Mindez olyan hangulatot teremt, amelyben a társadalom sokkal fogékonyabb a hamis válaszokra, az uszításra, mint normális esetben lenne. És a Fidesz meglovagolja a bizonytalanságot, a félelmeket.

Bauer szerint egyetlen lényeges kísérlet történt a szegregáció megszüntetése terén, Magyar Bálint irányításával, a kiváló Mohácsi Viktória szerepvállalásával, ami egyértelműen pozitív lépés, de nem két év alatt hoz eredményt. 2006-ban a szocialista párt rászánta magát egy fordulatra, ami azonban végig következetlen volt, s már 2007 közepén megrekedt. Alig egy évig tartott ki az MSZP e politika mellett.

A közgazdász úgy véli, a Reformszövetség fellépése felkínál egy új lehetőséget, mert széles szakmai és közéleti koalícióról van szó. Ez messzebb megy, mint a Gyurcsány által meghirdetett és az MSZP által február 16-án felvállalt koncepció, de nem tartalmaz olyan intézményi reformokat, mint amilyeneket akár Bokros Lajos koncepciója, akár a 2006-os koalíciós megállapodás tartalmazott. Bauer szerint alkalmas lehet azonban arra, hogy az MSZP, az SZDSZ és az MDF mögé álljon.

Gyurcsány SZDSZ MSZP reform szegregáció roma bauer reformszövetség válság
Kapcsolódó cikkek