Közélet

Bokros: máshonnan is kaptam kormányfői ajánlatot

Bokros Lajos szerint Magyarországon szükség van egy olyan harmadik erőre, amelyik a piacgazdaság és a demokrácia igazi útját képviseli. Az MDF európai parlamenti listavezetője kedden az MTV Nap-kelte című műsorában azt mondta, korábban többen is megkeresték azzal, hogy legyen kormányfőjelölt.

Bokros Lajos úgy látja, Magyarországon kialakult egy "koravén, kóros-káros kétpártrendszer", amelyet szerinte "meg kell törni", ezért szükség van harmadik, negyedik pártformáció megjelenésére is. Mint mondta, azért lenne rossz az országnak, ha csak az MSZP és a Fidesz maradna bent a parlamentben, mert e két párt nem nyújt alternatívát, és "bizonyos mértékig meglepően és megdöbbentően" hasonlóak a programjukban, szocializációjukban, magatartásukban - idézi a bama.hu a távirati irodát.

Arra a kérdésre, hogy 2010-ben is az MDF kormányfőjelöltje lesz-e, a listavezető azt közölte: "annyit mindenképpen nyerünk, hogy jó néhány képviselőnk ki fog jutni Brüsszelbe, (...) e felől biztos vagyok, ez nem kérdés". Egy másik kérdésre, hogy megkeresték-e az MDF-en kívül máshonnan is, azt mondta: voltak más, őt a kormányfői posztra tevő ajánlatok is. Ezeknél a megkereséseknél azonban nem a saját programját valósíthatta volna meg, csak a nevét kívánták megvásárolni rossz programokhoz. Megjegyezte, az említett ajánlatok mögött nem volt párterő, ezek egyéni megkeresések voltak.

Egy másik kérdésre, hogy adott esetben lenne-e a Fidesz-elnök pénzügyminisztere, Bokros Lajos azt mondta: Orbán Viktor még a Reformszövetség javaslataival sem ért egyet, ezért úgy látja, a Fidesz "nem ölelné keblére" az ő programját. (A kérdező arra utalt, hogy Herényi Károly MDF-frakcióvezető az MTV-ben, a hétfő Estében azt mondta, az MDF Orbán Viktort is megszavazná kormányfőnek.)

Bokros Lajos élesen bírálta a kormány és a miniszterelnök munkáját. Úgy vélte, a kormány alkalmatlan a válságkezelésre. "Retorikai fordulatokban bővelkedünk, vargabetűkben, pálfordulatokban szintén bővelkedünk", ám a miniszterelnök által bejelentett javaslatok, elképzelések néha egy napig se élnek - jellemezte a kormány tevékenységét.

"Mi az a program, mi az a hiteles, kiegyensúlyozott, következetes, konzisztens, egymással összehangolt elemekből álló kormányprogram, ami (...) jelzést adna a vállalkozóknak, a megtakarítóknak, a háztartásoknak, a lakosságnak, a piaci szereplőknek a tekintetben, hogy mit várjanak el?" - tette fel a kérdést Bokros Lajos. Ilyen minimális kiszámíthatóság nélkül a piacon kizárólag a pánik tud eluralkodni, amelynek káros, negatív hatásaival naponta szembenézünk - mondta.

mdf kormányfő Bokros Lajos listavezető
Kapcsolódó cikkek