Közélet

Észak-Korea leállítaná az amerikai hadgyakorlatot

Észak-Korea felkérte az Egyesült Államokat és Dél-Koreát arra: idén ne tartsák meg a több mint 26 ezer amerikai katona részvételével tartott közös hadgyakorlatot, mondván: nem célszerű tovább élezni a konfliktusokat.

A Dél-koreai Yonhap hírügynökség jelentése szerint északi szomszédja egy határmenti faluban tartott háromoldalú tárgyaláson kérte az Egyesült Államokat arra: ne tartsa meg idei hadgyakorlatát – tudósít az AP. A találkozón a két Korea mellett az ENSZ parancsnokságának illetékese vett részt.

Egy magát megnevezni nem kívánó déli forrás szerint az Észak-Korea részéről megjelenő illetékes a tárgyaláson azt mondta: az erődemonstráció tovább szítaná a feszültséget a Koreai-félszigeten. A hivatalos jelentés szerint az amerikaiak több mint 26 ezer katonát és egy repülőgép-anyahajót vonultatnak fel, a korai résztvevők száma nem ismert. Az amerikai oldal hangsúlyozta: a gyakorlat defenzív és nem az Észak által feltételezett invázió előjele.

A jelentést sem az ENSZ parancsnoksága, sem a Dél-koreai védelmi minisztérium nem erősítette meg. Az ENSZ parancsnoksága és a két Korea hét év után először tartott magas rangú találkozót Észak kérésére. 1998 óta tizennégy alkalommal került sor ilyen találkozókra

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek