Közélet

"Földi pokolban" élnek a tibetiek a Dalai Láma szerint

Tibet legfőbb vallási vezetője szerint a kínai uralom kimondhatatlan szenvedést hozott a tibetiekre, akik – mint fogalmazott – a földi poklot élik át a megszállt országban.

A Dalai Láma erről a tibeti forradalom ötvenedik évfordulóján beszélt. A száműzetésben élő tibeti vezető a kínai elnyomás ötven évére emlékezve ésszerű autonómiát kérte hazája számára, amelynek lakói elmondhatatlan szenvedést éltek át a kínai elnyomás ideje alatt – idézi az AFP.

A főváros, Lhasa lakóinak tájékoztatása szerint a beszéd napján nem került sor tüntetésekre, de ennek fő oka az lehetetett, hogy a fegyveres erők folyamatosan járőröztek a tibeti utcákon. A Dalai Láma szerint a tibetiek jelenleg is állandó félelemben élnek, vallásukat, kultúrájukat a kínai elnyomók fenyegetik. Az Indiában élő vallási vezető külön kiemelte csalódottságát amiatt, hogy a száműzetésben élő tibeti és a kínai kormány közötti párbeszéd nem vezetett semmilyen eredményre.

A Dalai Láma ismét megerősítette: nem szeretné, ha országa elszakadna Kínától. Továbbra is ragaszkodik békés politikájához, amelynek célja a legitim módon elért autonómia a Kínai Népköztársaságon belül.

elnyomás dalai láma Tibet kormány autonómia India
Kapcsolódó cikkek