Közélet

Fordulat: Arató mégsem áll a bíró elé ma a Zuschlag-perben

Elmarad a Zuschlag-per tárgyalása, amikor délelőtt Arató Gergelyt, az oktatási minisztérium államtitkárát, délután pedig Tüttő Kata fiatal szocialista politikust hallgatta volna meg dr. Fodor Endre bíró.

A per csütörtöki tárgyalási napjának törlése hátterében meglehetősen prózai ok áll: a büntetőpert tárgyaló dr. Fodor Endre ugyanis megbetegedett. Emiatt nem csak a csütörtöki, hanem a jövő hétre tervezett hétfői és szerdai tárgyalási napot is törölték - értesült a baon.hu.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy mikor kerül sor Arató kihallgatására, akitől legfőképpen azt szeretné majd megtudni a bíróság, hogy tudott-e az „irodatársa”, Zuschlag János számlagyáráról?

Kedden Molnár Tibor (32), a kecskeméti önkormányzat szocialista képviselőjének kihallgatásával folytatódott a Zuschlag-per.

Elmondása szerint egyetlen egyesületnek sem volt tagja soha, és taggyűlésen sem vett részt. Ehhez képest megdöbbenve és felháborodva értesült róla korábbi ügyészségi kihallgatásakor, hogy visszaéltek a nevével, címével és aláírásával, amikor a XXI. Századi Kulturális Egyesületben tagként tüntették fel őt párttársai, azaz Zuschlagék.

Molnár Tibor egy ideig tagja volt a Dél-alföldi Regionális Ifjúsági Tanácsnak (DARIT). Ez a szervezet is juttatott pénzt különböző pályázatokon a perben szereplő fiktív egyesületek közül néhánynak. Molnár Tibor Zuschlaggal szocialista rendezvényeken találkozott, de – állítása szerint – csak látásból ismerte a vádlottat. A DARIT-ba történő bekerülését sem Zuschlagnak köszönheti.

Molnár kedden a bíróságon azt állította, hogy az ő szerepe a DARIT-ban formális volt, a pályázatelosztó vitákban nem vett részt. Úgy érezte, hogy az ülések szervezetlenek, a tanács pedig nem tölti be igazán az eredeti funkcióját: kizárólag csupán a pályázati döntésekre korlátozódott a szerepe. Molnár a pályázatok mögött lobbi-tevékenységet is látott, ami számára – mivel ritkán jelent meg a DARIT üléseken - követhetetlen volt.

MSZP-ügyek szocialisták fejlemények zuschlag-per
Kapcsolódó cikkek