Közélet

Gyurcsány négypontos terve - Tisztességes munkát kér minisztereitől

Április 8-án ül össze utoljára a Gyurcsány-kormány. A Népszabadság információi szerint négypontos intézkedéstervet készítettek a következő kabinetnek, amely ötszázalékos recesszióval számol, valamint még egyszer ennyi kiadáscsökkentéssel és strukturális reformokkal.

Elképzelhető, hogy amennyiben a tárgyalások az SZDSZ-szel nem vezetnek eredményre (értsd csak Surányi jelölésében van konszenzus, a volt jegybankelnök viszont a parlamenti pártok támogatásához köti igenjét), a szocialisták a szabad demokraták nélkül is készek "nekivágni" a bizalmatlansági indítványnak.

Miután ugyanis a költségvetés végszavazásánál kiderült, hogy az MSZP a függetlenekkel is képes (törékeny) többséget szerezni, Glatz Ferenc jelölését például megkísérelnék a liberálisok nélkül is keresztülvinni. Glatz indítása azért okozhat problémát, különösen ilyen sérülékeny forgatókönyv esetén.

A volt MTA-elnököt ugyanis a szocialista frakciótagok egy része is bizonyosan elutasítja; bár Sólyom László államfő kiállása az előre hozott választások mellett újra (sértett) egységbe kovácsolhatja a képviselőcsoportot. A kalkulációkban benne van, hogy az SZDSZ helyett az MDF is támogathatná az akadémikus megválasztását, a szocialisták szerint az MDF-frakció feloszlása után "könnyebben lehet magányos voksokat levadászni". A kormánytagokat arról tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kabinet tegnapi ülésén, hogy e kormány utolsó hivatalos ülése április 8-án lesz. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormányfő azt kérte a miniszterektől, hogy hivatali idejük kitöltéséig "végezzék tisztességesen a munkájukat".

Népszabadság-->

Surányi Gyurcsány MTA Glatz
Kapcsolódó cikkek