Közélet

Hankiss: az előrehozott választás most sem jönne rosszul

Hankiss Elemér szerint a politikusok hibát követnek el, ha csak a gazdasági válság megoldására koncentrálnak.

Elfogadhatatlan és szemérmetlen dolog, hogy a válságot a társadalom számlájára akarják írni azok, akik előidézték azt - jelentette ki Hankiss Elemér az InfoRádiónak. Szerinte a válságért a felelősség 90 százaléka biztos, hogy az ország politikai vezetőit terheli.

Mindenféle változás kedvező lehet egy több hónapos tétlenkedés, kapkodás, a problémák megoldásának elhalasztása után - nyilatkozta Hankiss Elemér. Ha a jégzajlás megindul, legalábbis esély van rá, hogy kijöjjön belőle valami jó - tette hozzá.

Jelenleg viszont nem látszik, hogyan bontakozhatna ki a jó megoldás - vélekedett -, mivel a politikai elit csak a gazdasági válságra koncentrál, csak annak a megoldása foglalkoztatja, holott Magyarországon nem pusztán gazdasági válság van, hanem általános és mély politikai-társadalmi válság is.

Korábban fontosabb lett volna egy előrehozott választás, de még most sem jönne rosszul - mondta a szociológus, aki rámutatott: számos országban képesek voltak előrehozott választásokat rendezni, amikor kiderült, hogy a kormány nem tud úrrá lenni a kialakult helyzeten.

Hankiss választás kormány
Kapcsolódó cikkek