Közélet

"Ilyen temetést cigány ember még nem kapott" - Fotók!

Több ezer ember kísérte utolsó útjára a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt 27 éves Csorba Róbertet és öt éves kisfiát.

"Ekkora temetést még nem látott ez a falu, sőt egész Magyarországon nem kapott még ilyen temetést cigány ember" - mondta tudósítónk kérdésére egy idős helybéli asszony. A múlt héten brutálisan meggyilkolt 27 éves Csorba Róbertet és öt éves kisfiát ugyanis óvatos becslések szerint is négyezer ember kísérte utolsó útjára kedden Tatárszentgyörgyön. Csak Budapestről több tömött busszal érkeztek a Roma Polgárjogi Alapítvány és más civil szervezetek által indított buszok.

Az áldozatokat a gyászoló rokonok üvegkoporsóban, a száz tagú cigányzenekar hegedűszava mellett helyezték végső nyugalomra. A csendben, szomorú hangulatban megemlékező tömegben cigányok és magyarok, rokonok és idegenek, jobb- és baloldali politikusok, liberális és konzervatív képviselők egyaránt értetlenségüknek adtak hangot a gyilkosságok miatt.

Habár előzetesen olyan hangokat lehetett hallani, hogy a gyászolók "balhéra készülnek", tudósítónk szerint a szertartás méltóságteljesen zajlott le. "500 éve nem sikerült befogadni a cigányokat, most már éppen itt lenne az ideje"  - mondta a szertartást vezető lelkész, aki egész Magyarország nevében bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól.

A gyászoló tömegben többen rosszul lettek, őket a helyszínen lévő mentőápolók látták el. Több politikus és közéleti szereplő is részt vett a megemlékezésen. Az MSZP-től Fogarasiné Deák Valéria, az emberi jogi bizottság szocialista alelnöke, valamint Teleki László romaügyekért  felelős miniszterelnöki megbízott, MSZP-s képviselő volt ott a temetésen. A Fideszt Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság elnöke és Farkas Flórián, a Fidesszel szövetséges romaszervezet, a Lungo Drom elnöke képviselte.

A KDNP-től Lukács Tamás, az MDF-től Herényi Károly frakcióvezető, elnök-helyettes, az SZDSZ-től pedig Fodor Gábor pártelnök, Gusztos Péter ügyvivő és Léderer András, az Új Generáció elnöke volt ott a gyászszertartáson. A kormányt Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter képviselte. Több közéleti személyiség is feltűnt a tömegben, így Kepes András, Mága Zoltán és Dés János is ott volt a megemlékezésen.

A múlt hétfőre virradóra eddig tisztázatlan körülmények között, feltehetően Molotov-koktéltól gyulladt ki Csorbáék tatárszentgyörgyi háza. A tűz elől menekülőkre ismeretlenek vadászfegyverrel rálőttek, ennek következtében az ötéves kisfiú és édesapja életét vesztette, egy hatéves kislány súlyosan megsérült.


[enews_gallery id='166472']

temetés romaügyek Tatárszentgyörgy cigányok elleni támadás etnikai konfliktus tragédia megemlékezés gyilkosság
Kapcsolódó cikkek