Közélet

Innen már nincs lejjebb a kormánynak: Fidesz-MSZP: 66-23

Tízből kilenc ember érzi úgy ma Magyarországon, hogy rossz irányba mennek a dolgok: a Medián 15 éves történetében erre még nem volt példa. A politkusok népszerűsége is mélyponton: Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető kivételével, mindenkinek csökent népszerűsége - nemritkán 7-8 ponttal.

A közhangulat további romlását jelzi minden lehetséges mutató a Medián 2009. március 6-a és 10-e között, 1200 fő személyes megkérdezésével készített felmérése szerint, amelyet a legfrissebb HVG is közöl. A legszembetűnőbb változás, hogy tovább emelkedett azoknak az aránya, akik szerint az országban általában véve rossz irányba mennek a dolgok.

A Medián másfél évtizede teszi fel ezt a kérdést az embereknek, de ilyen mértékű kiábrándultságot még soha nem mutattak az adatok.

Legutóbb 87-ről 91 százalékra emelkedett a pesszimisták aránya, és csupán a megkérdezettek 6 százaléka mondta azt, hogy jó irányba mennek a dolgok.

Minden korábbi rekordot megdöntve tovább romlottak a lakosság gazdasági várakozásai is, leginkább nem is a saját háztartásra, hanem az ország gazdaságára vonatkozók: 59 százalék tart nagyarányú, további 27 százalék pedig kisebb mértékű visszaeséstől.

Ezzel párhuzamosan tovább csökkent a szocialisták támogatottsága: a teljes népesség 16, a választani tudó „biztos” szavazók 23 százaléka voksolna rájuk, ami a Medián mérései szerint az utóbbi tíz év legalacsonyabb adata.

A romló közhangulatban a Fidesz-vezérkar kivételével az összes vezető politikus népszerűsége visszaesett, és bár ez a változás a kormányfő esetében kisebb volt az átlagosnál, kedveltségi mutatójában a mostani adat a negatív rekord. 18 százalékos támogatottsága alulmúlja az összes korábbi kormányfő legrosszabb népszerűségi indexét is (Antall Józsefnek 25, Boross Péternek 39, Horn Gyulának 29, Orbán Viktornak 40, Medgyessy Péternek 37 százalékon volt a mélypontja).

Megjegyzendő, hogy példátlan módon csökent a politkusok népszerűségi mutatója is. A legnagyobb mértékben Hiller István, Juhász Ferenc és Kiss Péter szocialista miniszterek népszerűsége esett: egyaránt 8 ponttal kevesebbet kaptak a februárinál. Nagyot zuhant a szabdemokrata és a demokrata fórum pártelnökének Fodor Gábornak és Dávid Ibolyának, valamint az MDF frakcióvezetőjének, Herényi Károlynak a népszerűsége is: mindhárman 7 pontal kevesebet kaptak. A listán szereplő politikusok közül egyedül Navracsics Tibornak nem csökkent a népszerűsége: febuárban és márciusban egyaránt 43 pontot kapott.

Ezzel párhuzamosan 18 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik hivatalban tartanák a Gyurcsány-kormányt, és növekedett azoké, akik előrehozott választásban és átmeneti szakértői kormány megalakításában látnák a legjobb megoldást a jelenlegi helyzetre.

Medián felmérés közhangulat népszerűség
Kapcsolódó cikkek