Közélet

Japán lelőheti az Észak-koreai hordozórakétát

A nyilvánosságra hozott tervek szerint az Észak-Korea által fellövésre kerülő hordozórakéta egyik darabja Japán partjaitól mindössze 120 kilométerre zuhan majd le. Japán közölte: biztonsági okokból megsemmisítheti a rakétát.

Észak-Korea átadta az ENSZ illetékeseinek a hordozórakéta tervezett röppályájának koordinátáit. Eszerint a kommunikációs műholdat szállító rakéta darabjai két fázisban és két zónában zuhannak majd vissza a leválást követően.

Az adatok szerint az egyik ilyen terület Japán Észak-nyugati partjaitól 120 kilométerre található, ez pedig komoly aggodalmat vált ki az ország részéről. (A másik zóna Japán és Hawaii közé esik.) "Ha ez a tárgy japán területre zuhan, biztonsági okból lelőhetjük" – közölte Takeo Kawamura az AP-vel, felszólítva Észak-Koreát arra: mondjon le a műhold fellövéséről. A védelmi miniszter megerősítette a kijelentést, hozzátéve, hogy bármilyen repülő tárgy érkezésére felkészülnek.

A miniszterelnök egyértelműen fogalmazott az ügyben: Taro Aso szerint függetlenül attól, hogy kommunikációs műholdnak nevezik, Észak-Korea a fellövéssel megszegi az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2006-os rendelkezését, amely megtiltja, hogy a kommunista ország ballisztikus rakétát indítson.

Észak-Korea február 24-én jelentette be, hogy első saját műholdjának fellövésére készül. Az elemzők szerint az akció lényege valójában a hordozóként szolgáló nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta tesztelése. A kommunista ország nem tárgyal a program módosításáról és agresszióként értékelte, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea idén is megtartotta közös hadgyakorlatát. Az erődemonstráció ellen tiltakozva Pyongyang közölte: háborút indít, ha megpróbálják megakadályozni a műhold fellövésében.

rakéta miniszterelnök háború hadgyakorlat fellövés ENSZ Korea Zóna Japán Biztonsági Tanács műhold
Kapcsolódó cikkek