Közélet

Miniszterelnök-jelöltek: újabb és újabb nevek, találgatások

Büszkeség, de egyben felelősség is - reagált Mészáros Tamás azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint felmerült a neve a lehetséges miniszterelnök-jelöltek között.

A Budapesti Corvinus Egyetem rektora az MTI-nek hétfőn nem akarta kommentálni, hogy megkeresték-e a jelölés ügyében. Mészáros Tamás úgy látja: nagyon fontos lenne, hogy mielőbb megalakuljon az új kormány, mivel szorít az idő, de éppen ez teszi nehézzé, hogy megtalálják a pártok a megfelelő személyt a kormányfői posztra. A Hírszerző hírportál úgy tudja, a hétfő délelőtti - megyei elnökökkel kibővített - MSZP-elnökségi ülésén felmerült Mészáros Tamás, a Corvinus egyetem rektora és Nagy Tamás agrárlobbista neve is a lehetséges miniszterelnök-jelöltek között - idézi a távirati irodát a Híradó.

A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy értesüléseik szerint Surányi György volt jegybankelnök és Glatz Ferenc akadémikus neve is elhangzott a lehetséges kormányfőjelöltek között az MSZP vasárnapi elnökségi ülésén. A cikk szerint a szocialisták egyfelől olyan pénzügyi szakemberre gondolnak, aki a nemzetközi gazdaságban ismert, és akinek a tevékenysége hiteles lenne a piaci szereplők számára, másfelől olyan karaktert keresnek, aki képes megjeleníteni, biztosítani és fenntartani a nemzeti egységet.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető a képviselőcsoport hétfő reggeli ülése után arra a kérdésre, hogy az országos elnökség ülésén lehetséges miniszterelnökként felmerült Surányi György volt jegybankelnök és Glatz Ferenc, az Akadémia korábbi elnökének neve is, azt válaszolta: "súlyos tiszteletlenség lenne a sajtóban megjelent és meg nem jelent nevekkel szemben, ha én most mazsoláznék a lehetséges miniszterelnök-jelöltek között".

Glatz Mészáros Tamás Lendvai
Kapcsolódó cikkek