Közélet

Obama eltörli az őssejt-kutatás korlátait

Barack Obama választási ígéretének megfelelően bejelentette: eltörli az őssejt-kutatás korlátozását, amelyet elődje 2001-ben vezetette be. A Stanford őssejt-kutató intézet vezetője szerint a döntés ismét vezető helyre emeli az Egyesült Államokat a tudományos fejlesztésben.

Bush elnök 2001-ben gyakorlatilag megszüntette az embrionális őssejt-kutatás támogatását, amikor az emberi embriókból vett, felhasználható őssejtek számát erősen korlátozta – írja az AFP.

Barack Obama már kampányában is említette, hogy változást kezdeményez a területen, januárban pedig közölte: ha az embrionális őssejt-kutatás segít a betegeknek, akkor eltörli a korlátozást.

A most bejelentett döntés máris a közvélemény kereszttüzébe került. A republikánusok csak a köldökzsinórból vett őssejtekkel kapcsolatos kutatásokat támogatná, az embrionálisakat nem.

A konzervatív Family Research Council pedig kijelentette: Obama döntése arculcsapás mindazoknak, akik hisznek az emberi élet méltóságában. A Stanford Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine vezetője, Irving Weissman szerint viszont a lépés ismét első helyre emeli az Egyesült Államokat a kutatás terén.

Obama kutatás embrió támogatás embrionális őssejt
Kapcsolódó cikkek