Közélet

Rég látott versengés az MSZP-ben - Túl sokan remélnek posztot

Rég látott versengés lehet az MSZP vezető posztjaiért, mivel túl sok "erős ember" száll ringbe a kisszámú szabad posztért a párt jövő hét végi tisztújító kongresszusán.

Az MTI által megkérdezett szocialista politikusok szerint akár nyolc erős jelölt is mérkőzhet a fele annyi elnökségi helyért. Az országos elnökségben lényegében csupán négy szabad hely kiadó: az elnöki, a két elnökhelyettesi, a három alelnöki és az egy frakcióvezetői poszt mellett két-két helyet köt le az ifjúsági és a női kvóta; ez az országos elnökség 15 helyéből 11-et jelent - idézi a távirati irodát a bama.hu.

A négy elnökségi helyre aspirál többek között Veres János pénzügyminiszter, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök, Puch László energiaügyi államtitkár, Baranya megyei elnök, Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkár, Hajdú-Bihar megyei elnök, Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár, illetve Tóbiás József, a parlamenti frakció igazgatója. A négy elnökségi helyért vetélkednek majd azok is, akiket nem választottak meg elnökhelyettesnek, illetve alelnöknek.

Vannak olyan vélemények is, miszerint akit nem választottak meg elnökhelyettesnek, nem feltétlenül nyeri el az egyik alelnöki posztot. A pártelnöki poszton kívül, amelyre az egyetlen jelölt Gyurcsány Ferenc, az elnökhelyettesi és alelnöki helyeken többes jelölés van. Juhász Ferenc és Szekeres Imre jelenlegi elnökhelyettesek mellett a posztra pályázik Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője is. Hiller István, Kiss Péter és Ujhelyi István mostani alelnöknek Mesterházy Attila elnökségi tag lesz a kihívója, illetve az az elnökhelyettes-jelölt, aki erről tisztségről "lecsúszott".

Az MTI által megkérdezett szocialista politikusok szerint az ifjúsági kvóta két helyén a legesélyesebb Varga László, a Societas elnöke és Bárándy Gergely országgyűlési képviselő, míg a két női kvótán Herczog Edit európai parlamenti képviselő, illetve Vadai Ágnes államtitkár lehet a befutó. Az MSZP jövő hét végén, március 21-22-én tartja kétévente kötelező tisztújító kongresszusát Budapesten, a Syma csarnokban. A több mint 680 küldött dönt a párt európai parlamenti listájáról is, amelynek élén három nő, Göncz Kinga külügyminiszter, Herczog Edit és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő áll.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek