Közélet

Szent-Iványi: Lehet, nem marad más, mint az előrehozott választás

Nem asszisztál az SZDSZ a jelenlegi "perspektívátlan vergődéshez", és nem fogja megszavazni a Gyurcsány-csomagot jelenlegi formájában, ha pedig nem kap parlamenti többséget a program, új kormánynak kell jönnie, akár új választások árán is - mondta a Hírszerzőnek adott interjúban Szent-Iványi István, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője.

Az elmúlt napokban még liberális értelmiségiek által is szorgalmazott, az MSZP, az MDF és az SZDSZ esetleges részvételével létrejövő "Magyar Olajfa Koalíció" létrehozásáról Szent-Iványi úgy nyilatkozott: az előnyét nem látja az ötletnek, a kockázatait annál inkább. „Nagyon sokáig voltunk egy alárendelt koalíciós kapcsolatban, az elmúlt egy évnek arról kellett volna szólnia, hogy ez egy önálló párt, önálló tényező a magyar politikában. Ez sajnos csak részben valósult meg. Csak akkor lesz értelme az SZDSZ-re szavazni, ha ezt helyre tudjuk állítani. Mivel még a mai napig is küzdünk ezen, ha most bemenekülnénk egy "Olajfa", vagy bármilyen egyéb három párti együttműködésbe, ez a törekvés abban a pillanatban felmorzsolódna, és nem lenne esély rá, hogy mint önálló tényezőt megmentsük” - mondta a Hírszerzőnek.

"Ez a perspektívátlan vergődés, ami most folyik, nem tarthat sokáig. Ez árt az országnak, és azoknak a pártoknak is, akik tehetnének ellene, de nem tesznek semmit" - mondta a kormányról szólva. "A két kispárt felelőssége is, hogy meddig hagyja elnyúlni az agóniát. Eddig az volt az álláspont, hogy még látott reményt az SZDSZ és az MDF is, hogy valamilyen hiteles válságkezelésre sor kerül. De hónapok óta semmi nem történt, azt tapasztaljuk, hogy beharangoznak intézkedéseket, majd visszavonják őket, most van ugyan egy konkrét tervezet, de ez még a korábbi változathoz képest is visszalépés. Nagyon hamar fel fog merülni, szabad-e ezt így tovább csinálni" - hangsúlyozta.

"Azt gondolom, ha a most beterjesztett Gyurcsány-csomag nyomán nem sikerül egy hatékony válságkezelő programot megvalósítani, annak mindenképpen kormányváltással kell járnia. Ez vagy a kormány személyi összetételét, és támogatóit illető változás kellene, hogy legyen, vagy ha nincs más út, az előrehozott választás. Ez júniusig el kell, hogy dőljön. Nincs több időnk, az intézkedések egy részének a második félévtől már működniük kell, tehát ha addig nem látjuk annak reményét, hogy határozott lépések történjenek, történelmi felelőssége minden pártnak elgondolkodni azon, hogy van-e még mód a jelenlegi parlamenttel olyan kormányt létrehozni, amelyik ezzel képes megbirkózni, vagy ha nincs - és ez könnyen lehet - akkor nem marad más, mint az előrehozott választás" - szögezte le.

kormány Hírszerztő előrehozott választás Szent-Iványi
Kapcsolódó cikkek