Közélet

Tatárszentgyörgy - Szilvásy szerint nem rasszisták a támadók

A titokminiszter szerint nincs egy olyan szervezet, amely a romák ellen az utóbbi időszakban elkövetett erőszakos cselekmények mögött állna.

Az esetleges elkövetőkről azt mondta: e kérdésben nincs kompetenciája nyilatkozni, azt a segítséget, amit a rendőrség kér, a szolgálatok megadják még e pillanatban is. A segítségről azonban nem mondhat semmit - fejtette ki kérdésre válaszolva. Az esetleges etnikai indítékkal kapcsolatban közölte: a tárcájához a szervezett bűnözéssel összefüggő ügyek tartoznak, a Nemzetbiztonsági Hivatal kompetenciája a szervezett bűnözés esetleges állami-, politikai-, hatósági összefonódásainak vizsgálata. E téren semmi nyoma az etnikai színezetnek - fogalmazott. Ennek a bűnözésnek nincs köze ahhoz ki milyen származású, vallású - tette hozzá - írta a bama.hu a távirati iroda híre alapján.

A Szervezett Bűnözés Elleni Központ bázisában semmilyen olyan jel nincs, ami arra utal, hogy ennek valóságalapja lenne - közölte. A nyomozás jelen állapotában még nem lehet megmondani mi volt a motiváció. Ha van ilyen motiváció, azzal komolyan szembe kell nézni - fogalmazott Szilvásy György. A Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója múlt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy összefüggést mutatnak a romák elleni, halálos áldozatokat követelő támadások, a feltételezések szerint az elkövetők jártasak a vadászfegyverek használatában.

Az eddig adatok szerint bűncselekmény-sorozatról szó, az elkövetői kör feltehetően azonos, nem lehet kizárni, hogy a bűncselekmények rasszista indíttatásúak - mondta Petőfi Attila. Mint mondta, két-három felnőtt férfi elkövetőről lehet szó, akik kifejezetten jártasak a vadászfegyverek használatában. Az elkövetők a bűncselekmények előtt terepszemlét tarthattak, terepjáróval bejárhatták a környéket.

Legutóbb Tatárszentgyörgyön múlt hétfőre virradóra ért támadás egy roma családot. Ismeretlenek agyonlőttek egy kisfiút és az édesapját, akik égő házukból menekültek, két másik gyermeket pedig megsebesítettek.

Tatárszentgyörgy etnikai konfliktus titokminiszter Szilvásy György
Kapcsolódó cikkek