Közélet

Tudta, hogy nézett ki Shakespeare? - Most már más sem

A tudósok egyetlen festményről tudnak, amely Shakespeare életében készülhetett, és amelyről eddig azt hitték, a Mestert ábrázolja. Most viszont szinte biztosak abban, hogy a kép egy XVII. századi udvaroncot ábrázol.

Az Alec Cobbe restaurátor gyűjteményéből származó, korban megfelelő festményről azért gondolták, hogy William Shakespeare-t ábrázolja, mert a portré erősen emlékeztet az Első Fólióban található metszetre és egy a washingtoni Folger Shakespeare Library-ben található festményre.

A szakértők szerint viszont a kifinomult csipke gallér és az arannyal díszített ruházat túl drága lett volna Shakespeare-nek – írja a Daily Telegraph.

Tanya Cooper, a londoni National Portrait Gallery kurátora meg van győződve arról, hogy mindkét kép Sir Thomas Ovebury udvaroncot ábrázolja. Overburyről egy hiteles festményt őriz az Oxfordi Egyetem könyvtára, a Bodleian.

A költő, esszéista 46 évesen, 1610-ben ült modellt a Cobbe tulajdonában lévő festményhez, amely valóban Shakespeare idejében, hat évvel a Mester halála előtt keletkezett.

Alec Cobbe 2006-ban látogatta meg a washingtoni Folger Shakespeare Libraryt és rájött, hogy az ott őrzött portré nagyon hasonlít az ő képére. Cobbe ezután felkereste a The Shakespeare Birthplace Trust vezetőjét, aki továbbra is állítja: hiteles képről van szó.

fólió portré Oxford festmény Bodleian múzeum Shakespeare
Kapcsolódó cikkek