Közélet

Újabb kormány bukott meg: Topolánek elvesztette a bizalmi szavazást

Mirek Topolánek cseh kormányfő elveszítette a kormánya ellen kezdeményezett bizalmi szavazást ma este a cseh parlament alsóházában.

A bizalmi szavazásra a szociáldemokrata ellenzék kezdeményezésére került sor, "sikerét" pedig az biztosította, hogy négy kormánypárti tag is a jelenlegi vezetés ellen szavazott - írja a Prague Daily Monitor.

Topolánek miniszterelnök elutasítja mindennemű átmeneti, szakértői kormány alakítását és azt várja Vaclav Klaus államfőtől, kérje fel a legerősebb párt vezetőjét - azaz őt - új kormány alakítására; Topolánek ez esetben megpróbálna egy többségi kormányt alakítani. Topolánek ugyancsak elutasította az ellenzék azon kezdeményezését, hogy a jelenlegi - megbukott - kabinet kitöltse a cseh soros EU-elnökséget.

Korábban a koalíció vezető pártja, a Polgári Demokraták (ODS) kijelentették: amennyiben megvonják tőlük a bizalmat, a lehető leghamarabb előrehozott választásokat kezdeményeznek.

A jelenlegi parlamenti patthelyzet úgy alakult ki, hogy a 200 fős alsóházban a jobb- és a baloldali szövetségek egyaránt 100-100 képviselőhelyet szereztek a legutóbbi választásokon.

Csehország ods Topolánek Vaclav Klaus
Kapcsolódó cikkek