Közélet

Visszakoztak - Újraindulhat az amerikai bázis Kirgizisztánban

Miután a múlt hónapban a manasi katonai támaszpont elhagyására szólította fel az amerikai csapatokat, a kirgiz elnök bejelentette: készek arra, hogy tárgyalásokat kezdenek az Egyesült Államokkal a bázis újranyitásáról.

Kurmanbek Bakiyev kirgiz elnök azután szólította fel az amerikai csapatokat a bázis elhagyására, hogy az orosz állam 2,15 milliárd dollárnyi segélyt és kölcsönt ajánlott fel országának. Az elnök akkor úgy nyilatkozott: az amerikai katonáknak a bérleti szerződés lejártát követően hat hónapon belül el kell hagyniuk az országot. Almaz Turdumamatov elnöki szóvivő viszont most azt mondta: bár a fenti döntést nem változatják meg, új megállapodást köthetnek Washingtonnal – jelenti az AP.

Miután Barack Obama ebben az évben 30 ezer katonát szeretne Afganisztánba küldeni, a manasi bázis kulcsfontosságú, hiszen jelenleg ez az egyetlen használható átjáró az országba. A kirgiz bázisról havonta 15 ezer katona és 500 tonna hadianyag indul Afganisztánban illetve érkezik onnan.

Mind a három fél tagadta, hogy az oroszok által Kirgizisztánnak nyújtott anyagi támogatás összefüggésben lenne az amerikaiak kiutasításával, Robert Gates védelmi miniszter ugyanakkor megjegyezte, hogy Oroszország ellenük dolgozik ezen a fontos területen.

Moszkva korábban kijelentette: engedélyhez köti az amerikai utánpótlás országán keresztül történő szállítását. A napokban Oroszország egy nem harci felszerelést szállító amerikai konvojt átengedett Afganisztán felé és közölte: megfontolják a fegyverek szállításának engedélyezését is.

miniszter szállítmány szóvivő bázis Kirgizisztán Oroszország hadsereg csapat amerikai Manas
Kapcsolódó cikkek