Közélet

XVI. Benedek: "Alábecsültem az internetet"

XVI. Benedek egy pápai levélben beismerte: hibáztak a holokauszt-tagadó Williamson ügyében. Külön sajnálatát fejezte ki, hogy emiatt megromlott a viszony a zsidó közösséggel.

Január végén a Vatikán kiközösítéséből visszavett négy egykori püspököt, köztük Richard Williamsont, ami világszerte felháborodást keltett.

A levél szerint a pápa nem látta előre, mekkora "bakit" követnek el; hogy megbocsátásukat mások a keresztény-zsidó békélés megszakításaként fogják értékelni. Ennek kapcsán külön kiemelte, hogy az internetet mennyire alábecsülték: ha időben felfigyelnek az ott hozzáférhető információkra, felismerhették volna a problémát. "Ez arra tanít, hogy a Szentszéknek a jövőben jobban figyelnie kell erre a hírforrásra" - idézi XVI. Bendeket a Süddeutsche Zeitung.

A pápa nagyon sajnálja, hogy megromlott a viszony a zsidó egyházzal, és, hogy a saját egyházában is ekkora vihart kavar az ügy.

A tegnapi dátummal jegyzett, de még nyilvánosságra nem hozott levél kiszivárogtatott részleteire eddig nem reagált a Vatikán. 

Williamson XVI. Benedek internet pápa levél
Kapcsolódó cikkek