Közélet

A Jobbik "megtámadja" az állambiztonsági múltú Kivágóné képviselőségét

A Jobbik az Országos Választási Bizottsághoz fellebbezett azért, hogy a pártállami állambiztonsági múlttal rendelkező Kivágó Iván Györgyné ne tölthesse be a Fővárosi Közgyűlésben Hunvald György szocialista képviselő helyét - tudatta a Jobbik az MTI-vel csütörtökön.

Az ingatlanügyletek miatt korrupciós cselekmények gyanújával két hónapja előzetes letartóztatásba került VII. kerületi szocialista polgármester, Hunvald György a közelmúltban lemondott közgyűlési mandátumáról, a helyére pedig Kivágónét delegálták a fővárosi szocialisták. A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) vasárnap döntött arról, hogy Kivágóné ülhet a letartóztatásban lévő Hunvald helyére, és amennyiben nem érkezett volna kifogás az FVB döntése ellen, Kivágóné csütörtökön letehette volna a képviselői esküt, és elfogadhatta volna a közgyűlés a főváros költségvetését - idézi a távirati irodát a BAMA.

Ugyanis Hunvald letartóztatásakor megszűnt a Fővárosi Közgyűlésben az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége, és ezért nem fogadták el a törvényben előírt március 15-ei határidőig a főváros költségvetését.

A Magyar Nemzet hétfőn írt arról, hogy az új képviselő-jelölt - aki egyébként Soroksár alpolgármestere - az 1970-es évektől hálózati személy volt, az 1980-as években pedig az állampárti titkosszolgálat III/II-es csoportfőnökségén kémelhárítással foglalkozott. A Jobbik FVB határozata elleni fellebbezésének indoklása is azon alapul, hogy "Kivágó Iván Györgynéről az elmúlt napokban kiderült, hogy a Magyar Népköztársaság Belügyminisztériumának III/II-es Főcsoportfőnökség 8-as osztályának +B+ alosztályán dolgozott, vagyis az 1990-es rendszerváltással - elviekben - megszűnő kommunista diktatúra kiszolgálója volt."

A Jobbik érvelése szerint az MSZP jelölése és az FVB döntése az alkotmánynak a jogállamra, illetve a pártokra vonatkozó rendelkezéseibe ütközik. "20 évvel a rendszerváltásnak nevezett politikai fordulat után, egy demokratikus jogállamban még egy demokratikus keretek között politikai mandátumokhoz jutó párt sem delegálhat az előző, diktatórikus rendszert kiszolgáló személyt aktív politikai pozícióba" - tartalmazza a Jobbik beadványa.

Az indoklás kitér arra is, hogy "a száraz jogi tények fennállásától függetlenül is, az országban kialakult és tapasztalható kiélezett politikai és társadalmi helyzetre tekintettel az Országos Választási Bizottságnak (OVB) erkölcsi kötelessége az FVB döntésének megsemmisítése". Az OVB várhatóan csütörtöki ülésén foglalkozik a Jobbik beadványával, amely Kivágóné fővárosi szocialista képviselői mandátumhoz jutását kérdőjelezi meg. A napokban a fővárosi SZDSZ politikai ízléstelenségnek minősítette Kivágóné jelölését, a Fidesz szerint jellemző, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György helyett egy volt kommunista állambiztonsági személyében látják a szocialisták a fővárosi emberek képviseletét, Dávid Ibolya, az MDF elnöke pedig közleményében azt írta: pártja szerint két évtizeddel a rendszerváltás után az MSZP-nek ideje lenne felhagyni azzal a gyakorlattal, hogy fontos pozíciókba olyan embereket jelöl, akik az előző rendszerben hosszú éveken keresztül az állambiztonsági szolgálatoknak dolgoztak.

Kivágó Iván Györgyné az MTI-nek hétfőn azt mondta: szerinte sokkal fontosabb Budapest költségvetése, mint az, hogy az azt megszavazó egyik szocialista fővárosi önkormányzati képviselő a Kádár-rendszerben az állambiztonságnál dolgozott. Hozzátette: a III/II-es kémelhárító főcsoportfőnökségen azzal foglalkozott, hogy a külföldiek államellenes tevékenységét megakadályozza, de "nem tett olyat, ami miatt őt meg kellene hurcolni".

Kivágó Iván Györgyné Hunvald Jobbik állambiztonság
Kapcsolódó cikkek