Közélet

A magas IQ gazdagabbá tesz?

Bár talán nem meglepő, de az idézett brit kutatás tényekkel támasztja alá a sejtést, miszerint a magasabb intelligencia kvócienssel rendelkező emberek jó döntéseket hoznak, tehát anyagilag is sikeresebbek, mint mások.

A brit kutatók szerint tehát a magas IQ jobb döntéseket eredményez, tehát elmondható, hogy gazdagabbá tesz. A LiveScience által most idézett kutatás érdekessége, hogy éppen ellentétes egy 2007-es amerikai méréssel. Eszerint az átlag alatti IQ-val rendelkező emberek is legalább olyan gazdagok lehetnek, mint intelligensebb társaik.

Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a frissebb, brit mérést teherautósofőrökön végezték, tehát lehetséges, hogy ez a minta nem mutat teljesen reális képet a teljes népességről. Az ezer sofőr bevonásával végzett felmérés során az írásos IQ teszt mellett komplex feladatokat végeztettek az alanyokkal.

A jobb eredményeket elérők a kockázatbecslés, az emberi viselkedés megítélése és a tervezés terén emelkedtek ki. Az alacsonyabb IQ-t mutató résztvevőknek viszont nehézséget okozott a gazdasági döntések meghozatala.

A tanulmány egyik szerzője, Aldo Rustichini, a Cambridge-i Egyetem kutatója úgy vélte, mindez azt jelenti, hogy a korábbi nézetekkel ellentétben az IQ nem kiegészítő, segítő tényező, hanem alapvető fontosságú.

kutató felmérés inteligencia kvóciens teszt IQ sofőr gazdasági cambridge
Kapcsolódó cikkek