Közélet

A MIÉP nem tud elszámolni az állami pénzzel - Ellopták a dokumentációt?

Felszólította a MIÉP elnökét, Csurka Istvánt az Állami Számvevőszék (ÁSZ), hogy szerezze be a hiányzó dokumentumokat a párt 2005-2006. évi gazdálkodásáról - írja a HVG.

Először 2007 májusában majd júniusában próbálták a számvevők ellenőrizni a MIÉP-et, de ezt a dokumentációt hiányát látva 2008. október-novemberre halasztották. Ekkor sem találtak azonban megfelelő bizonylatokat, és kérdésükre a pártelnök azt a választ adta, hogy „az ÁSZ számára összeállított iratcsomagot ismeretlen személy elvitte a párttól 2008. június 2-án”.

A számvevők így nem tudták megítélni a párt által közzétett mérlegek valódiságát. A MIÉP és elnöke mégis megúszták büntetés nélkül, a párttörvény előírásai ugyanis olyan lazák, hogy még ilyen – a viszgált időszakban állami támogatásban részesült pártnál szokatlanul súlyos – szabálytalanság esetén sem szabható ki szankció.

Sőt a MIÉP-Jobbik a Harmadik Út 2006-os választási szereplése nyomán újabb közpénz jut Csurkáéknak. A pártalapítványi törvény alapján a választási párt nemrég létrehozott Magyar Igazságért, a Jobb Magyarországért Alapítványa 2009-re 25 millió forintot kap.

MIÉP Jobbik Csurka
Kapcsolódó cikkek