Közélet

A mosolygós brókerek tehetnek a válságról?

Egy nemrég lebonyolított kísérlet eredményei szerint a mosolygó emberek látványa növeli a kockázatnövelési hajlandóságot, vagyis egy mosolygós bróker elvileg nagyobb rizikóra tudja rávenni a befektetőt, komoly társai.

A Michigani Egyetem kutatója a Cognitive Neuroscience Society ülésén ismertette kísérlete eredményeit. Julie Hall tizenkét férfit és ugyanennyi nőt választott ki egy játékra, amelyben egy biztonságosabb és egy kockázatosabb befektetési lehetőség között kellett választaniuk. Az úgy nevezett minden körben 3 dolláros hasznot hozott, a "részvények" némelyikével 5 dollárt lehetett nyerni, de ugyanennyit veszíthetett az, aki a másik papírtípust választotta. A résztvevők persze nem tudták, melyik befektetési lehetőség a jó, erre játék közben jöttek rá, hasonlóan a való élethez.

Ilyen körülmények között a legjobb döntés a mindig biztos nyereséget hozó kötvényt választani és a játékosok így is tettek, de csak addig, amíg a választás előtt nem mutattak nekik egy mosolygó arcot ábrázoló képet. Ebben az esetben ugyanis felvállalták a kockázatot, függetlenül attól, hogy csak egy villanásnyi időre látták vagy hosszasabban látták a mosolygó arcot - írja a New Scientist.

A játék közben funkcionális MRI-vel vizsgálták az agytevékenységet, ez pedig kimutatta, hogy a biztos döntések más agyterületeket aktivizálnak, mint a kockázatvállalás. Utóbbi a nucleus accumbenst (előagyi szürkeállomány-mag), a "jutalmazó területet" mozgatja meg. Az eredmény összecseng a korábbi tapasztalatokkal, amelyek szerint ez a régió akkor lép működésbe, amikor valaki jutalomra vár. A férfiak például hasonló esetben szívesebben vállalnak kockázatot, ha a döntés előtt erotikus képeket mutatnak nekik.

kockázat MRI agy kísérlet játék bróker tudós válság
Kapcsolódó cikkek