Közélet

A tárgyalások előtt lefegyvereztetné a Hamászt az izraeli külügyminiszter

Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter úgy nyilatkozott: nehéz lenne továbbhaladni az izraeli-palesztin békefolyamatban, ameddig a Gázai övezetet a Hamász fegyveresei tartják ellenőrzésük alatt.

A most megalakuló izraeli kormány radikális, jobboldali külügyminisztere szerint az izraeli-palesztin tárgyalások folytatásához meg kell állítani a terrorizmust, lefegyverezni a Hamászt és átvenni tőlük a Gázai övezet ellenőrzését – idézi a miniszter Haaretznek adott nyilatkozatát a Reuters.

Egy nappal hivatalba lépését követően Avigdor Lieberman már magára haragította Washingtont azzal, hogy közölte: Izraelt nem kötelezi a 2007-es annapolisi nyilatkozat, vagyis nem kell feltétlenül az önálló palesztin állam létrehozására törekednie. A Fehér Ház válaszában leszögezte, hogy számára a két államot magába foglaló megoldás lenne a megfelelő.

Lieberman kormányzati szerepével kapcsolatban már korábban is felmerültek kétségek: a The Times arabgyűlölő rasszistának nevezte a külügyminisztert korábbi, palesztinokkal kapcsolatos nyilatkozatai kapcsán. Benjamin Netanyahu miniszterelnök elsőként Lieberman radikális jobboldali pártjával, a Shasszal írt alá koalíciós megállapodást. A politikai héjának tartott Lieberman, aki az együttműködés fejében kapta meg a külügyi tárcát, korábban Irán megtámadását sürgette és a "pokolba küldte" Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, amiért az nem látogatott Izraelbe. Shimon Peres elnök a tegnapi ünnepélyes hatalomátadási ceremónián arra figyelmeztette Netanyahut, hogy a világ közvéleménye az arab állam létrehozását támogatja.

palesztin Izrael Gáza Lieberman külügyminiszter Hamász Netanyahu
Kapcsolódó cikkek