Közélet

Államtitkárok, kormánybiztosok - tisztul a kép

A négy MeH-államtitkár után Bajnai kinevezett három kormánybiztost is - akik közül ketten már korábban is ezt a pozíciót töltötték be.

A három kinevezett kormánybiztos közül ketten eddig is ezt a tisztséget látták el. Hegedüs Dóra egy új, most létrehozott kormánybiztosi poszton a válságkezelő intézkedések végrehajtását koordinálja.

Az Magyar Közlönyben megjelentek szerint a kormányfő négy államtitkárt nevezett ki a  Miniszterelnöki Hivatalba (MeH): Csizmár Gábort - aki a MeH államtitkára volt -, Szigetvári Viktor kabinetfőnököt és Tordai Csabát. A negyedik Baja Ferenc, aki infokommunikációért felelős kormánybiztos is egyben - írja az MTI alapján a bama.hu.

Budai Bernadett a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón ezt megerősítve bejelentette: az államtitkárok mellett három kormánybiztost is kinevezett a kormányfő. Baja Ferencet - aki az államtitkári poszt mellett egyben kormánybiztos is, továbbá Suchman Tamást és Hegedüs Dórát.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent határozat szerint Hegedüs Dóra a válságkezelő program végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos, akinek az a feladata, hogy javaslatokat tegyen az országot elért pénzügyi és gazdasági válság negatív hatásainak csökkentésére, és közreműködjön ezek megvalósításában. Továbbá figyelemmel kíséri a kormány válságkezelő programjának végrehajtását, és erről folyamatosan tájékoztatja a miniszterelnököt. Hegedüs Dóra kezdeményezhet kormánydöntést, miniszteri intézkedést, és havonta jelentést készít a kormánynak a válságkezelő programról.

Suchman Tamás megtartotta az országos jelentőségű fejlesztési programok megvalósításának kormányzati tevékenységét összehangoló kormánybiztosi posztját. A közlöny rögzíti, hogy tevékenységét díjazás nélkül látja el.

Budai arról nem beszélt, hogy a Gyurcsány-kormány másik három kormánybiztosa (Tukacs István, Kondorosi Ferenc és Garamhegyi Ábel) kap-e újra feladatot.  A kormányszóvivői tájékoztatón arra a kérdésre, hogy miért vett részt a kormány ülésén Ujhelyi István, azt válaszolta: "egyelőre meghívottként volt jelen, az államtitkok köre bővülhet".

Az MTI úgy tudja, hogy várhatóan Ujhelyi István lesz a Miniszterelnöki Hivatalban Molnár Csaba miniszter mellett az "általános" államtitkár.

Azt a sajtóhírt, mely szerint Veres János a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztosi posztot kapná, Budai Bernadett nem tudta megerősíteni, de, mint mondta, bővülhet a kormánybiztosok, államtitkárok köre.

Az MTI információ szerint eldőlt: Keller Lászlót, a Pénzügyminisztérium államtitkári posztján Katona Tamás váltja.

Suchman Tamás Keller László hegedüs dóra Bajnai Gordon kormánybiztos államtitkár Ujhelyi István katona tamás Szigetvári Viktor torda csaba molnár csaba Veres János Baja Ferenc Csizmár Gábor
Kapcsolódó cikkek