Közélet

Bolívia: Nincs jogunk hatósági vizsgálatot követelni? Konzuli, vagy államközi kérdés

Magyarország szerint a Bolíviában lelőtt és börtönbe került magyarok ügye továbbra is konzuli és nem államközi kérdés - hangsúlyozta a külügyi szóvivő szerdán Budapesten az MTI-nek.

Szelestey Lajos ezt arra reagálva mondta, hogy a bolíviai elnök szerint Magyarország is terrorizmussal gyanúsított személyeket védelmez. "Magyarországnak továbbra is az a véleménye, hogy itt nem államközi ügyről, hanem konzuli esetről  van szó. Várjuk változatlanul a bolíviai hatóságok jelentését arról, hogy milyen körülmények között vesztette életét egy magyar állampolgár és egy magyar nemzetiségű román állampolgár" - mondta Szelestey Lajos - idézi a BAMA a távirati irodát.

Evo Morales keddi sajtóértekezletén azt mondta, hogy az ügyben érintett Magyarország, Horvátország és Írország a bolíviai hatóságok által terrorizmussal gyanúsított személyeket védelmeznek. A bolíviai államfő elutasította, hogy nemzetközi vizsgálatot indítsanak az állítása szerint az ő életére törő "terrorista csoport" felszámolásának ügyében.

Szerinte a magyar, a horvát és az írországi hatóságoknak "nincs joguk vizsgálatot követelni". A bolíviai hatóságok a múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy felszámoltak egy "terrorista csoportot", amelynek tagjai meg akarták ölni Moralest.

Kommandósok a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz egyik szállodájában lelőtték a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Az akció során őrizetbe vették a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot.

Eközben egy kedd este bemutatott, tavaly készült interjúban Rózsa Flores Eduardo azt mondta: szülőhelyéről, Santa Cruzból kérték fel, hogy segítsen megszervezni az országrész védelmét, mert "kezdett olyan helyzet kialakulni az országban, hogy félő volt, erőszakos cselekményekre kerülhet sor".

Elmondása szerint az őt megkeresők célja az, hogy politikai eszközökkel, "de erőt felmutatva" elérjék Santa Cruz függetlenségének kikiáltását.

Magyarosi Árpád Bolívia Rózsa Flores Eduardo evo morales
Kapcsolódó cikkek