Közélet

EP választás: a Jobbik volt a legfürgébb!

Nyilvántartásba vette az első listát a június 7-ei európai parlamenti (EP) választásra az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfőn; a Jobbik Magyarországért Mozgalom listáján 24 jelölt van. Listát az OVB által nyilvántartásba vett párt állíthat; a listaállítás feltétele, hogy a párt legalább 20 ezer érvényes ajánlószelvényt összegyűjtsön a választópolgároktól.

A Jobbik múlt pénteken adta le a 22.030 darab ajánlószelvényt - közölte az ülésen Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Az OVI ellenőrizte az ajánlásokat, és úgy találta, hogy 92 formai hibás volt - idézi a távirati irodát a BAMA

A legtöbb esetben a személyi azonosító helyett az ajánló a személyiigazolvány-számát tüntette fel az ajánlószelvényen, és négy dupla ajánlást is találtak az OVI munkatársai, egyéb okból volt érvénytelen további 559 ajánlás, vagyis összesen 21.375 érvényes ajánlást nyújtott be a párt. Az OVI tisztázta azt is, hogy a listára bejelentett 24 jelöltnek van választójoga és a lakóhelye megegyezik a bejelentettel.

Az OVB az OVI tájékoztatása alapján hétfőn nyilvántartásba vette a Jobbik pártlistáját. A pártoknak az ajánlószelvények leadásával legkésőbb május 8-án 16 óráig kell bejelenteniük a listájukat. A pártnak egyúttal meg kell neveznie a listán szereplő jelölteket. A listán legfeljebb 66 jelölt szerepelhet, de a szavazólapra csak 22 kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, illetve nem lehet levenni róla jelöltet, és a párt a listát nem vonhatja vissza. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép.

A lista bejelentéséhez csatolni kell a jelöltek nyilatkozatát arról, hogy van választójoguk és elfogadják a jelölést. A listát és az azon szereplő jelölteket az OVB a bejelentést követő három napon belül veszi nyilvántartásba. Az Országos Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu oldalon megjelentetik a jelöltek fényképét és önéletrajzát.

Országos Választási Bizottság választás Jobbik EP
Kapcsolódó cikkek