Közélet

Jamie Oliver főzi a G20-as csúcs válságmenüjét

Erőszakos tiltakozó megmozdulások lehetőségére hívta fel a figyelmet a Scotland Yard a húsz vezető ipari és fejlődő ország (G20) londoni csúcstalálkozójának szerdai nyitónapján.

Szerda este II. Erzsébet királynő fogadáson látja vendégül a Húszak politikusait, utána a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencián lesz a hivatalos munkavacsora. A hangsúlyozottan egyszerű és olcsó "válságmenüt" Jamie Oliver, a nemzetközi hírű brit sztárséf készíti - írja a Hírszerző az MTI alapján.

A Scotland Yard szerint a szerdán és csütörtökön várható megmozdulások közül többnek is kifejezetten zavargások és erőszakos rendbontások kirobbantása a célja. A Cityben - a londoni pénzügyi központban - számos üzlet ablakait bedeszkázták a tulajdonosok, a városrészben működő pénzügyi intézmények vezetése és a City rendőrsége pedig részletes magatartási ajánlásokat állított össze az alkalmazottaknak a bajok elkerülésére.

Sok bank utasításba adta például, hogy alkalmazottai ne viseljenek öltönyt az utcán, elkerülendő az antikapitalista tüntetők támadásait. Számos üzleti találkozót töröltek, a rendőrség pedig azt tanácsolta, hogy ha lehetséges, a banki alkalmazottak inkább maradjanak otthon.

Londoni sajtóbeszámolók szerint a rendőrségi hírszerzés "példátlan mértékű" előkészületi aktivitást észlel anarchista és kapitalizmusellenes csoportok körében, és olyan, korábbi zavargások során hírhedté vált szerveződések is megjelentek a színen, amelyek évek óta nem hallattak magukról. A Scotland Yardnál töröltek minden eltávozást a hétre. A tervbe vett akciók között szerepel a Bank of England - a brit jegybank - "ostroma" is szerdán. Ezt a "Holtak kormánya" (Government of the Dead) nevű anarchista csoport szervezi, állítólag több ezer antikapitalista tüntető részvételével. A G20-csúcs rendőri biztosításának költségeit 7-10 millió fontra (2,3-3,3 milliárd forintra) teszik az előzetes becslések.

Jamie Oliver csúcs G20 bankok
Kapcsolódó cikkek