Közélet

Lezsákék leszüreteltek: lopás bűntette miatt feljelentették őket

Büntetőfeljelentést tett Lezsák Sándor és felesége ellen egy lakiteleki szőlősgazda, mert a házaspár leszüretelte a tulajdonában lévő szőlőt, és nem engedik, hogy művelhesse az ültetvényt.

Lezsák Sándor és felesége 2007 tavaszán nyilvános pályázaton mintegy huszonhét hektár - a Lakitelek Népfőiskola szomszédságában lévő - földet vett meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől - számol be a Népszabadság.

Az ingatlanon lévő szőlőültetvény a Venyige 99 Kft. tulajdonában van, ez a cég műveli, és erre 2015-ig érvényes földbérleti szerződése van az állammal. A földalapkezelő szervezet ezt a tényt néhány hónappal az adásvételt követően írásban közölte Lezsákékkal. Ők - mivel az adásvételi szerződés és az ingatlan tulajdonlapja az ültetvényre, valamint a haszonbérleti szerződésre vonatkozóan nem tartalmaz utalást - jóhiszemű, teljes jogkörű vevőnek tartják magukat az ingatlanon. Lezsákék ezért nem engedték a kft.-t tovább gazdálkodni az ingatlanon, s a múlt évben leszüretelték - az egyébként általuk tovább művelt - tőkéken lévő mintegy kétezer mázsa termést. Ültetvénykivágási támogatást is megpályáztak, mert beruházást terveznek az ingatlanon.

A vita miatt Lezsák Sándor - az Országgyűlés fideszes alelnöke - a legfőbb ügyésznél kezdeményezett vizsgálatot az ingatlan-nyilvántartásban uralkodó jogbizonytalanság miatt. Kovács Tamás - hatáskör hiánya, valamint az ingatlan-nyilvántartások közhiteles nyilvánossága miatt - nem indított vizsgálatot.

A Venyige 99 Kft. a vagyonkezelőhöz fordult csereterületért és kárpótlásért, amely azt jogalap hiányában megtagadta. Kánya Gábornak, a kft. ügyvezetőjének elege lett a hivatalos levelezgetésből, ezért a napokban lopás bűntette miatt büntetőfeljelentést tett Lezsákék ellen.

Lakitelek feljelentés venyige szőlő bíróság Lezsák
Kapcsolódó cikkek