Közélet

"Nagy tűzerejű fegyverrel lőtték mellbe" a tiszalöki áldozatot

Sógora szerint lesben állt a gyilkos, aki egy nagy fekete autóval érkezett

Kóka Jenő éppen a 22.00 órakor kezdődő éjszakai műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, ahol 30 éve gépkezelőként dolgozott, amikor zajt hallott, kiment az udvarra és akkor lőtte le valaki. Az 54 éves roma származású férfitt szívtájékon érte a lövés, a riasztott orvosok és a mentők erőfeszítései ellenére a helyszínen életét vesztette. Az áldozat sógora szerint az elkövető lesben állhatott.

Az elhuny veje szerint az apósa és a családja rendezett körülmények között élt, munkahelyén a megbecsült dolgozók közé tartozott, többször kitüntették. Felesége a tiszalöki faipari vállalat dolgozója 20 éve. A lelőtt férfit egy lánya és két unokája is gyászolja. A helyiek szerint „nagy tűzerejű fegyvert” használt a gyilkos, amit „a testből távozó golyó által ütött seb mérete is igazol”.

Balogh Mihály, a helyi cigány önkormányzat információi szerint egy 9 milliméteres maroklőfegyverrel lőtték mellkason a férfit. Az áldozat szomszédja egy nagy fekete autót látott, amelyből egy magas férfi szállt ki. Nem sokkal később a szomszéd egy nagy dörrenést hallott.

A rendőrség vizsgálja, hogy a mostani eset beleillik-e a korábbi, hasonló bűncselekmények miatt folytatott nyomozásba.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke szerint egyértelmű a rasszista indíttatás, és azt követelte a rendőrségtől, hogy a lehető legrövidebb időn belül találja meg az elkövetőket.


Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott azonnali tájékoztatást kért az országos rendőrfőkapitánytól és a rendészeti szakállamtitkártól - tudta meg a RomNet.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a Rádió C reggeli, Élesztő című műsorában azt mondta: az utóbbi egy évben elkövetett sorozatos, romák elleni fegyveres támadásoknak egyetlen elkövetőjét sem tudta a rendőrség kideríteni, ezért a magyar hatóságok tehetetlensége miatt az FBI, a CIA, vagy az Interpol, vagy más, nagy szaktekintélyű és tudású nyomozószervek segítségét kell igénybe venni.

Tiszalök romák cigányok gyilkosság
Kapcsolódó cikkek