Közélet

Tegnap este akarták felrobbantani a bombát, a célpont egy képviselő lehetett

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai tegnap több helyszínen négy személyt fogtak el, akik megalapozottan gyanúsíthatóak visszaélés robbanóanyaggal bűncselekmény elkövetésével - áll az iroda közleményében.

A nyomozás jelenlegi adataiból feltételezhető, hogy a lefoglalt szerkezeteket a gyanúsítottak még az éjszaka folyamán fel kívánták használni. Sajtóinformációk szerint egy országgyűlési képviselő volt a célpont.

A nagy erők bevonásával végrehajtott összehangolt akcióban az elsődleges szakértői vélemény szerint három darab robbanószerkezetet, éles lőfegyvert, hetven darab lőszert foglaltak le a nyomozók, illetve megtalálták azt a műhelyt, ahol a robbanószerkezeteket előállították - olvasható a police.hu oldalán. A műhelyben további robbanóanyagok, két újabb robbanószerkezet és ezek előállításához szükséges eszközök kerültek elő.

A stop.hu és a HavariaPress információi szerint Zuglóban és Százhalombattán került sor a rajtaütésre. A hírügynökség információi szerint a kérdéses robbanóanyag háztartásban előforduló anyagokból is előállítható, de az előállítása után, az egyik összetevőjének elpárolgása miatt instabillá válik, s emiatt nem használják sem katonai, sem ipari célra.

A több helyszínen végrehajtott rajtaütés idejére készültséget rendeltek el az összes budapesti kerületi rendőrkapitány számára, mindegyiküket berendelték szolgálati helyükre. A készültséget csak hajnali három óra után fújták le, amikorra a társaság mind a négy tagját őrizetbe vették.

A Nemzeti Nyomozó Iroda az elfogott személyek közül három fő ellen robbanóanyaggal való visszaélés bűncselekménye miatt indított eljárást, míg egy fő ellen a Központi Nyomozó Főügyészség jár el. Az ügyben szakértői vizsgálatok, valamint kiterjedt nyomozati cselekmények vannak folyamatban.

célpont képviselő Nemzeti Nyomozó Iroda politikus Zugló Százhalombatta lőfegyver nyomozó bomba bűncselekmény robbanószerkezet robbanóanyag NNI
Kapcsolódó cikkek