Közélet

Veres komoly elégtételt kaphat - Éppen ezt keresik!

Jövő hétfőn választ új frakcióvezetőt az MSZP: várhatóan Mesterházy Attila lesz a befutó. Az így megüresedő frakcióvezető-helyettesi poszt esélyese Veres János.

Mesterházy Attila mellett Veres János is kapott jelöléseket az MSZP-frakció vezetői posztjára a párton belüli munkacsoportoktól. A távirati iroda értesülése szerint egyes munkacsoportok csak Mesterházyt, mások csak Verest támogatják, míg vannak olyanok, amelyek mindkét politikus jelölésére javaslatot tettek. Lendvai Ildikó ugyanakkor azzal a feltétellel vállalta a pártelnöki felkérést, hogy helyette Mesterházy Attilát választják meg frakcióvezetőnek.

Úgy tudni, hogy az MSZP hármas elnöki vezetése sem bánná, ha Veres frakcióvezető-helyettesként folytatná.

A válságkezelés során szükség lehet arra, hogy Veres "magyarázza el" a frakciónak, mit, miért kell meglépni - neki ugyanis pénzügyi kérdésekben hisznekVeres Jánosnak Bajnai korábban a "keleti kapcsolatokért felelős" kormánybiztosi posztot ajánlotta fel, érdemi választ eddig nem adott. Veresnek a Népszabadság információi szerint komoly "elégtételt" akarnak adni; felmerült, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal és az Európai Központi Bankkal való kapcsolattartóként is dolgozhatna - ez azonban egyelőre csak ötlet, megvalósítása hónapokba telhet.

Mindenesetre Veres "kimaradása" a Bajnai-kabinetből az MSZP elnökségét is megosztotta. A keddi tanácskozáson - amelyen Bajnai először ismertette velük a miniszteri névsort - többen kifogásolták Draskovics Tibor igazságügyi miniszter újrázását, Molnár Csaba kancelláriaminiszteri és Ficsor Ádám titokminiszteri kinevezését. Forrásaink szerint a vita várható volt, hiszen e körben Draskovics népszerűtlen, Molnár "új fiú", s Ficsor jelölése egy igen kényes posztra meglepetésként hatott.

Veres Draskovics jelölés
Kapcsolódó cikkek