Közélet

Visszakozik az afgán elnök a női egyenjogúság ügyében

Hamid Karzai a múlt héten még lesöpörte az asztalról azokat a nyugati véleményeket, melyek szerint a nemrég bevezetett siíta törvény visszalépést jelenten a nők egyenjogúsága terén Afganisztán számára.

A parlament már elfogadta, de még nem lépett hatályba az a törvény, amely eltérő bánásmódot ír elő a kisebbségi siíta népesség tekintetében. A törvény óriási nemzetközi felháborodást váltott ki, Barack Obama taszítónak nevezte, mivel az korlátozná a nők egyenjogúságát. Hamid Karzai ekkor még félreértésnek nevezte a külföld reakcióit, mostanra azonban változtatott álláspontján.

Mint arról a Reuters beszámol, az afgán elnök bejelentette: az igazságügy miniszter részvételével tárgyalják meg a jogszabályt, amelyet módosítanak, ha arra jutnak, hogy nem felel meg az ország alkotmányának.

A siíták a lakosság 15 százalékát alkotják a szunnita többségű Afganisztánban. A most elfogadott jogszabály ellen többek között a emelt kifogást, mivel az többek között legalizálná az erőszakot a házasságban. A szunnita, iszlámista vezetés 2001-es bukása óta jelentősen javult a nők helyzete Afganisztánban: A korábbi gyakorlattal ellentétben az elmúlt nyolc évben már dolgozhattak, iskolába járhattak és férfi rokon kísérete nélkül hagyhatták el házaikat az afgán nők.

Afganisztán afgán női egyenjogúság siíta szunnita NATO karzai
Kapcsolódó cikkek