Közélet

Zuschlag per: szó nincs elfogultságról - Nehéz összefoglalni az indokokat

Elfogultságot jelentett be az ötödrendű vádlott, Krausz Csaba védője a Zuschlag-per szerdai tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ellen, mivel a testület nem akceptálta azon indítványait, amelyeket az eljárás során tett.

A kirendelt Sándor László elmondta: az ügy nyomozati szakában egy alkalommal a kecskeméti nyomozási bíró által bejelentett elfogultság, majd a Szegedi Városi Bíróság nyomozási bírójához történő rendelés pontos indokait nyilvánosságra kell hozni. A bíróság elutasította az ötödrendű vádlott védőjének államtitok feloldására vonatkozó kérelmét, mert az feltételezéseken alapul.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kijelenttette: nincs olyan ok, mely alapot adna a megyei bíróság elfogultságának megállapítására.

A védő felszólalásában egyaránt támadta az ügyészség és a bíróság munkáját. Indulatos felszólalásában elmondott indokokat sem a bíróság, sem a jelenlévő újságírók nem értették meg tisztán. A tanácsvezető bíró a jegyzőkönyv diktálásakor több alkalommal is megkérdezte a védő indítványának a pontos okát, de az indokokat csak nehezen lehetett összefoglalni.

Sándor László kérte a bíróságtól, hogy az ötödrendű vádlott mellé kirendelt védői tevékenysége alól mentse fel. Fodor Endre tanácsvezető bíró bejelentette: az ügy továbbra is a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádemelése alapján a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyik.

Hozzátette: az eljárási szabályok a kirendelt védőre is kötelezőek. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Zuschlag per elfogultság
Kapcsolódó cikkek