Közélet

A költségelszámolási botrány miatt lemondott az angol alsóház elnöke

A brit parlament kedd délután tartott ülésén Michael Martin, az alsóház elnöke bejelentette, hogy június 21-i hatállyal lemond elnöki tisztéről.

Az alsóház új elnökét másnap, június 22-én választják meg. Várható, hogy Martin lemond képviselői mandátumáról is. Az alsóház hétfő délutáni viharos ülésén több képviselő követelte a lemondását, amiért neki is köze volt a botrányhoz, továbbá vizsgálatot akart kezdeményezni azért, hogyan szivároghattak a képviselők költekezéseiről információk a Daily Telegraphoz.

A lap az utóbbi napokban bő részletességgel adott hírt arról, hogy egyes képviselők a kutyaeledeltől kezdve az úszómedencéig mire költették az adózók pénzéből származó külön juttatásaikat. A Sky News tévé szerint a Scotland Yard kedden jelezte, nem indít vizsgálatot az ügyben, hogy miként szivárogtak ki az információk a Daily Telegraphoz.

Gordon Brown miniszterelnök pedig közölte, azok a munkáspárti képviselők, akik nem tartották magukat a költségelszámolásra vonatkozó szabályokhoz, nem vehetnek részt a következő általános választásokon. Két munkáspárti képviselőt is felfüggesztettek, amiért jogtalanul igényeltek költségtérítést. Ugyanakkor alapvetően átgondolja majd a képviselői különjuttatások rendszerét – tette hozzá a munkáspárti kormányfő.

alsóház angol brit lemondott elnöke
Kapcsolódó cikkek